Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din argint dedicată bisericii de la Densuş

10.11.2006

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, începând cu data de 13 noiembrie 2006, o monedă din argint, cu valoarea nominală de 5 lei, dedicată bisericii de la Densuş, lăcaş de cult cu un caracter unic în peisajul arhitecturii medievale româneşti, datând din secolul al XIII-lea.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

  • formă: rotundă;
  • titlu: 999/1000;
  • calitate: proof;
  • greutate: 31,103 grame;
  • diametru: 37 mm;
  • margine: netedă.

Aversul conţine, în partea stângă, un fragment din pilonul central de rezistenţă pe care se află icoana din secolul al XIV-lea "Sfânta Treime de la Densuş", în centru spre dreapta, stema României, valoarea nominală "5 LEI" şi anul de emisiune "2006", iar în dreapta, lângă chenar, inscripţia în arc circular "ROMANIA".

Reversul prezintă, în plan central spre stânga, imaginea bisericii de la Densuş văzută dinspre absida altarului, în partea dreaptă, un fragment din pilonul central cu stela funerară a generalului roman Longinus, iar la exterior în stânga, lângă chenar, inscripţia în arc de cerc, pe două rânduri "BISERICA DE LA DENSUS".

Fiecare monedă din argint, ambalată în capsulă de metacrilat transparent, va fi însoţită de un certificat de autenticitate, redactat în limba română şi limba engleză, semnat de Guvernatorul Băncii Naţionale a României şi Casierul central, precum şi de o broşură de prezentare a acestei emisiuni numismatice.

Tirajul emisiunii este de 500 exemplare. Preţul de vânzare, exclusiv TVA, al unei monede este de 120 lei şi nu include preţul cutiei de prezentare.

Monedele din argint, dedicate bisericii de la Densuş, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Grafica monedelor din argint este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din argint din emisiunea dedicată bisericii de la Densuş, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.