Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din argint dedicată nominalizării oraşului Sibiu drept "Capitală Culturală Europeană" în anul 2007

08.12.2006

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, începând cu data de 11 decembrie 2006, o monedă din argint, cu valoarea nominală de 5 lei, dedicată nominalizării oraşului Sibiu drept "Capitală Culturală Europeană" în anul 2007.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

  • formă: rotundă;
  • titlu: 999/1000;
  • calitate: proof;
  • greutate: 31,103 grame;
  • diametru: 37 mm;
  • margine: zimţată.

Aversul conţine, în partea stângă, două dintre turnurile oraşului situate pe strada Cetăţii din Sibiu şi zidul de apărare care le leagă, respectiv în prim plan Turnul Dulgherilor, iar în plan secund Turnul Olarilor; în dreapta este stema României, lângă chenar, inscripţia în arc circular "ROMANIA", iar în partea de sus, valoarea nominală 5 LEI.

Reversul prezintă, în jumătatea inferioară, stema oraşului Sibiu, la stânga ei inscripţia pe două rânduri "SIBIU 2007", iar la dreapta stemei, inscripţia pe trei rânduri "CAPITALA CULTURALA EUROPEANA". Jumătatea superioară conţine patru edificii reprezentative pentru oraşul Sibiu: Muzeul Brukenthal, Turnul Sfatului cu clădirea adiacentă, Casa Artelor şi Casa Luxemburg, iar în partea de sus, Munţii Făgăraş.

Fiecare monedă din argint, ambalată în capsulă de metacrilat transparent, va fi însoţită de un certificat de autenticitate, redactat în limba română şi limba engleză, semnat de Guvernatorul Băncii Naţionale a României şi Casierul central, precum şi de o broşură de prezentare a acestei emisiuni numismatice.

Tirajul emisiunii este de 500 exemplare. Preţul de vânzare, exclusiv TVA, este de 125,00 lei şi nu include preţul cutiei de prezentare.

Monedele din argint, dedicate nominalizării oraşului Sibiu drept "Capitală Culturală Europeană" în anul 2007, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Grafica monedelor din argint este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din argint din emisiunea dedicată nominalizării oraşului Sibiu drept "Capitală Culturală Europeană" în anul 2007 se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României