Comunicat de presă


Comunicat privind reducerea comisioanelor în sistemul electronic de plăţi

09.02.2006

Banca Naţională a României reduce cu 30% nivelul comisioanelor pentru plăţile de mare valoare sau urgente în sistemul ReGIS şi cu 50% cel al comisioanelor pentru operaţiunile de livrare contra plată în sistemul SaFIR.

Noile comisioane vor fi aplicate începând cu data de 1 martie 2006, valoarea lor nominală va fi de 10,50 RON pentru plăţile de mare valoare sau urgente efectuate prin sistemul ReGIS (faţă de 15 RON în prezent) şi de 79 RON pentru operaţiunea de livrare contra plată efectuată prin sistemul SaFIR (faţă de 158 RON în prezent).

Banca Naţională a României consideră că reducerea comisioanelor în sistemul electronic de plăţi va determina modificări la nivelul politicii de comisionare stabilite de către instituţiile de credit pentru serviciile de plăţi şi decontări oferite clienţilor acestora, reducerea costurilor de intermediere financiară contribuind la dezvoltarea activităţii de plăţi fără numerar în România.

Banca Naţională a României va acţiona, în continuare, în sensul reducerii comisioanelor percepute instituţiilor de credit participante la sistemele ReGIS şi SaFIR, astfel încât acestea să se apropie treptat de nivelul comisioanelor practicate de băncile centrale membre ale Sistemului European al Băncilor Centrale.

Componentele sistemului electronic de plăţi au devenit operaţionale, după cum urmează:

  • ReGIS (sistemul cu decontare pe bază brută în timp real), administrat de Banca Naţională a României - la data de 8 aprilie 2005;
  • SENT (casa de compensare automată), administrat de TransFonD - la data de 13 mai 2005;
  • SaFIR (sistemul de depozitare şi decontare a operaţiunilor cu titluri de stat), administrat de Banca Naţională a României - la data de 3 octombrie 2005.