Comunicat de presă


Emisiune numismatică - set de monede din aur, argint şi tombac cuprat - dedicată domnitorului Vlad Ţepeş cu ocazia aniversării a 550 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Bucureşti

14.09.2009

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 16 septembrie 2009, o monedă din aur, o monedă din argint şi o monedă din tombac cuprat dedicate domnitorului Vlad Ţepeş cu ocazia aniversării a 550 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Bucureşti de către acesta, la 20 septembrie 1459.

Caracteristicile monedelor din aur, argint şi tombac cuprat sunt următoarele:

valoare nominală 500 lei 10 lei 1 leu
metal aur argint tombac cuprat
formă rotundă rotundă rotundă
diametru 35 mm 37 mm 37 mm
titlu 999‰ 999‰ -
greutate 31,103 g 31,103 g 23,5 g
calitate proof proof proof
margine netedă zimţată zimţată
tiraj 250 500 1000
toleranţă greutate ± 1‰ ± 0,25 grame -

Aversul prezintă în prim plan, portretul domnitorului Vlad Ţepeş; sub portret, inscripţia „VLAD TEPES”; în stânga, imaginea unei ferestre din palatul voievodal „Curtea Veche”; sub ea, stema României; la exterior, în partea de sus, inscripţia „ROMANIA”, dedesubtul ei, valoarea nominală a monedei şi anul emisiunii – 2009.

Reversul prezintă în centru, imaginea palatului voievodal „Curtea Veche”; deasupra, documentul primei atestări a Bucureştiului şi inscripţiile „1459” şi „BUCURESTI”; dedesubt, inscripţiile „PALATUL VOIEVODAL „CURTEA VECHE”, în dreapta şi „550 DE ANI DE LA PRIMA ATESTARE DOCUMENTARĂ”, pe mijloc.

Fiecare monedă, ambalată în capsulă de metacrilat transparent, va fi însoţită de o broşură de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactată în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central. Monedele vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR.

Monedele din aur, argint şi tombac cuprat, dedicate domnitorului Vlad Ţepeş cu ocazia aniversării a 550 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Bucureşti de către acesta, la 20 septembrie 1459, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Preţurile de vânzare, exclusiv TVA, sunt următoarele: 4.340 lei/buc. pentru moneda de aur, 185 lei/buc. pentru moneda de argint şi 85 lei/buc. pentru moneda de tombac cuprat şi nu includ preţul casetei de prezentare.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur, argint şi tombac cuprat, din emisiunea dedicată domnitorului Vlad Ţepeş cu ocazia aniversării a 550 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Bucureşti de către acesta, la 20 septembrie 1459, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.