Comunicat de presă


Expoziția Puterea leului. Istoria banilor în România la Iași

30.10.2024

Deținătoare a unui patrimoniu cultural important și inedit, Banca Națională a României și-a intensificat în ultimii ani eforturile de a-l aduce la cunoștința publicului larg. în acest context poate fi înscrisă și expoziția Puterea leului. Istoria banilor în România.

Concepută și organizată în primăvara acestui an în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, expoziția este acum la dispoziția publicului ieșean, care o poate vizita în perioada octombrie 2024 – aprilie 2025 la Palatul Braunstein, secție a Muzeului Municipal Regina Maria.

Prin intermediul a 550 de obiecte vizitatorii pot face o călătorie în istoria monedei noastre naționale, de la înființarea sistemului monetar național în anul 1867 și până la actualele monede și bancnote de circulație. Povestea începe însă cu primele monede medievale românești, ducații emiși în Țara Românească de Vladislav Vlaicu, respectiv groșii puși în circulație în Moldova de Petru Mușat.

Vor putea fi admirate, printre altele, clișeele de imprimare ale biletelor ipotecare din anul 1877, prima bancnotă emisă de Banca Națională a României în anul 1881, o sită utilizată de specialiștii francezi în secolul a XIX-lea pentru realizarea hârtiei filigranate destinată imprimării bancnotelor românești, dar și primele coli de probă ale bancnotei de 100 de lei trimise în anul 1917 de la Petrograd la sediul Băncii Naționale a României aflate în refugiu la Iași.

Pentru prima dată sunt expuse clișee, coli cu separații de culoare și coli ale bancnotelor imprimate pe polimer și este explicat procesul de scoatere din circulație, respectiv de reciclare a acestora. 

O vitrină specială este dedicată personalităților și monumentelor ieșene, cărora Banca Națională a României le-a dedicat de-a lungul timpului mai multe emisiuni monetare destinate colecționării.

Expoziția poate fi vizitată în mod gratuit conform programului de vizitare anunțat de partenerii noștri de la Muzeul Municipal Regina Maria. Totodată, specialiștii din cadrul Sucursalei Regionale Iași a Băncii Naționale a României vor organiza în spațiul expozițional tururi ghidate și lecții de educație financiară în cadrul proiectelor educaționale Să vorbim despre bani și bănci, respectiv StudentHub, derulate de banca centrală la nivel național.