Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din argint dedicată aniversării a 140 de ani de la inaugurarea primei linii de cale ferată din România: Bucureşti - Giurgiu

03.08.2009

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul BNR, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 5 august 2009, o monedă din argint dedicată aniversării a 140 de ani de la inaugurarea primei linii de cale ferată din România: Bucureşti - Giurgiu.

Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele:

  • valoare nominală: 10 lei;
  • material: argint 999 ‰;
  • greutate: 31,103 grame;
  • formă: rotundă;
  • diametru: 37 mm;
  • calitate: proof;
  • margine: zimţată;

Aversul prezintă în centru, locomotiva „Călugăreni” ieşind din Gara Filaret din Bucureşti, reprezentată într-o imagine de epocă, în dreapta, stema României şi anul de emisiune - 2009, iar în stânga, valoarea nominală - 10 LEI; deasupra gării, inscripţia „ROMANIA”.

Reversul prezintă în partea superioară o imagine a Bucureştiului la mijlocul secolului al XIX-lea şi inscripţia „BUCURESTI”; în centru, reprezentarea primului tren care a circulat între Bucureşti şi Giurgiu; la dreapta, turnul din Giurgiu - simbol al oraşului şi inscripţia „GIURGIU”, iar sub tren, inscripţia: „140 DE ANI DE LA INAUGURAREA LINIEI DE CALE FERATĂ”.

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central. Monedele vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR, cu folio argintiu.

Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare.

Preţul de vânzare este de 185,00 lei, exclusiv TVA. Preţul nu include contravaloarea casetelor.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din argint, din emisiunea dedicată aniversării a 140 de ani de la inaugurarea primei linii de cale ferată din România: Bucureşti – Giurgiu, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.