Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din argint dedicată aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza a Oficiului de Statistică

14.07.2009

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 15 iulie 2009, o monedă din argint dedicată aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza a Oficiului de Statistică.

Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele:

  • valoare nominală: 10 lei;
  • material: argint 999/1000;
  • greutate: 31,103 grame;
  • formă: rotundă;
  • diametru: 37 mm;
  • calitate: proof;
  • margine: zimţată.

Aversul prezintă în partea superioară, sigla Institutului Naţional de Statistică şi o compoziţie grafică ce sugerează activitatea statistică din România, peste care se suprapune stema României; în partea inferioară, inscripţia "ROMANIA", anul de emisiune - 2009 şi valoarea nominală - 10 LEI.

Reversul prezintă în partea superioară, imaginea decretului domnesc de înfiinţare a Oficiului central de statistică administrativă, încadrată de portretele domnitorului Alexandru Ioan Cuza - semnatarul decretului şi economistului Dionisie Pop Marţian - primul director al oficiului; în partea inferioară, inscripţia "150 DE ANI DE LA INFIINTAREA OFICIULUI DE STATISTICA" şi anul înfiinţării - 1859.

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central. Monedele vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR, cu folio argintiu.

Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare.

Preţul de vânzare este de 180,00 lei, exclusiv TVA, respectiv 214,20 lei inclusiv TVA. Preţul nu include contravaloarea casetelor.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din argint, din emisiunea dedicată aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza a Oficiului de Statistică, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.