Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din aur dedicată lui Nicolae Bălcescu

18.01.2007

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 22 ianuarie 2007, o monedă din aur, cu valoarea nominală de 500 lei, dedicată lui Nicolae Bălcescu, figură marcantă a Revoluţiei de la 1848 din Ţara Românească.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

  • formă: rotundă;
  • titlu: 999/1000;
  • calitate: proof;
  • greutate: 31,103 grame;
  • diametru: 35 mm;
  • margine: zimţată.

Aversul conţine, în partea superioară, stema României, la stânga şi la dreapta ei anii "1848" - anul Revoluţiei de la 1848, respectiv "2007" - anul emisiunii, deasupra, inscripţia "ROMANIA", iar în partea inferioară, valoarea nominală "500 LEI" şi sub ea inscripţia "DREPTATE SI FRATIE" - deviza organizaţiei "Frăţia".

Reversul prezintă, în centru, portretul lui Nicolae Bălcescu, încadrat la stânga şi la dreapta de anii între care a trăit "1819" şi 1852", iar sub portret inscripţia "NICOLAE BALCESCU".

Fiecare monedă din aur, ambalată în capsulă de metacrilat transparent, va fi însoţită de un certificat de autenticitate, redactat în limba română şi limba engleză, semnat de Guvernatorul Băncii Naţionale a României şi Casierul central, precum şi de o broşură de prezentare a acestei emisiuni numismatice.

Tirajul emisiunii este de 250 exemplare. Preţul de vânzare, exclusiv TVA, este de 2 470 lei şi nu include preţul cutiei de prezentare.

Monedele din aur, dedicate lui Nicolae Bălcescu, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Grafica monedelor din aur este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur din emisiunea dedicată lui Nicolae Bălcescu, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.