Comunicat de presă


Emisiune numismatică - medalie din argint dedicată Muzeului Cinegetic de la Posada

07.06.2007

Cu ocazia manifestărilor dedicate Muzeului Cinegetic de la Posada şi cu intenţia de a populariza această inedită instituţie în care se regăsesc numeroase colecţii premiate la expoziţii naţionale şi internaţionale, precum şi trofee de vânătoare de record mondial, Banca Naţională a României lansează în circuitul numismatic, începând cu data de 1 iunie 2007, o medalie din argint dedicată Muzeului Cinegetic de la Posada.

Caracteristicile medaliei din argint sunt următoarele:

  • formă: rotundă;
  • diametru: 30 mm;
  • titlu: 999/1000
  • greutate: 15,55 g;
  • calitate: proof;
  • margine: zimţată.

Aversul medaliei prezintă, în centru, pe zeiţa romană a vânătorii, Diana, în stânga, sigla Muzeului Cinegetic de la Posada şi anul "1996", iar la exterior, inscripţia circulară "MUZEUL CINEGETIC POSADA".

Reversul medaliei conţine, în centru, un scut mat, peste care sunt suprapuse: un cap de cerb - în partea superioară, un grup de doi arbori - în stânga şi un păstrăv - în dreapta; la exterior, inscripţiile circulare "2007" - în partea superioară, "RNP - ROMSILVA" - în stânga şi "AGVPS ROMANIA" - în dreapta.

Medaliile, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile cuprind şi câte două file cu rol de certificat de autenticitate a emisiunii, pe care se găsesc semnăturile Guvernatorului Băncii Naţionale a României şi a Casierului central. Medaliile vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR.

Tirajul emisiunii este de 500 exemplare, iar preţul de vânzare, exclusiv TVA, este de 104 lei. Preţul de vânzare al monedei nu include şi preţul cutiei de prezentare.

Lansarea în circuitul numismatic a medaliilor din emisiunea dedicată Muzeului Cinegetic de la Posada se realizează prin sucursalele Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.