Comunicat de presă


Emisiune numismatică - set de monetărie dedicat aniversării a 75 de ani de la înfiinţarea Parcului Naţional Munţii Rodnei

28.09.2007

Începând cu data de 1 octombrie 2007, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic un set de monetărie cu anul de emisiune 2007, dedicat aniversării a 75 de ani de la înfiinţarea Parcului Naţional Munţii Rodnei.

Setul de monetărie conţine monedele româneşti aflate în circulaţie, cu valorile nominale de 1 ban, 5 bani, 10 bani şi 50 bani, precum şi o medalie din argint având următoarele caracteristici:

  • titlu: 800/1000;
  • greutate: 15,5 grame;
  • diametru: 28 mm;
  • margine: netedă.

Aversul medaliei prezintă în partea stângă o floare de Guşa porumbelului sau Opaiţul Munţilor Rodnei (Lychnis nivalis), în plan superior, un peisaj din Munţii Rodnei, iar dedesubt, textul ,,PARCUL NATIONAL MUNTII RODNEI".

Reversul medaliei prezintă în partea dreaptă o marmotă (Marmota marmota), în stânga, un peisaj montan şi o capră neagră (Rupicapra rupicapra), iar dedesubt, textul ,,75 DE ANI DE LA INFIINTARE 1932 - 2007".

Atât medalia, cât şi monedele care alcătuiesc setul sunt realizate în condiţii de calitate proof.

Setul va fi prezentat sub formă de pliant, introdus într-un etu, piesele componente fiind încastrate în locaşuri speciale.

Tirajul aprobat al emisiunii este de 1000 de exemplare.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, este de 85 lei/set.

Lansarea în circuitul numismatic a setului de monetărie cu anul de emisiune 2007 se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi, şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.