Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din argint dedicată aniversării a 155 de ani de la naşterea poetului Alexandru Macedonski

19.05.2009

În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 20 mai 2009, o monedă din argint dedicată aniversării a 155 de ani de la naşterea poetului Alexandru Macedonski.

Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele:

  • valoare nominală: 10 lei;
  • material: argint 999/1000;
  • greutate: 31,103 grame;
  • formă: rotundă;
  • diametru: 37 mm;
  • calitate: proof;
  • margine: zimţată;

Aversul prezintă în centru, o imagine inspirată din poezia lui Alexandru Macedonski, Noapte de decembrie - emirul în drum spre mirajul cetăţii sfinte - deasupra, un citat care conţine trei versuri din poezie: "Şi tot către ele s-ajungă zoreşte, / Cu toate că ştie prea bine că-l mint / Şi porţi de topaze, şi turnuri de-argint.", sub citat, semnătura poetului; dedesubtul imaginii, anul de emisiune - 2009, stema României, inscripţia "ROMANIA" şi valoarea nominală: 10 LEI.

Reversul prezintă portretul poetului Alexandru Macedonski, un buchet de trandafiri - florile favorite ale poetului, şi inscripţiile "1854", "1920" şi "ALEXANDRU MACEDONSKI".

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central. Monedele vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR, cu folio argintiu.

Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din argint, din emisiunea dedicată aniversării a 155 de ani de la naşterea poetului Alexandru Macedonski, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.