Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din aur dedicată aniversării a 170 de ani de la naşterea regelui Carol I

14.04.2009
În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 15 aprilie 2009, o monedă din aur, cu valoare nominală de 500 Lei, dedicată aniversării a 170 de ani de la naşterea regelui Carol I.
Caracteristicile monedei din aur sunt următoarele:
  • valoare nominală: 500 LEI;
  • material: aur 999/1000;
  • greutate: 31,103 grame;
  • formă: rotundă;
  • diametru: 35 mm;
  • calitate: proof;
  • margine: netedă;

Aversul prezintă stema României, anul de emisiune - 2009 şi valoarea nominală - 500 LEI, castelul Peleş într-o ghirlandă de laur şi inscripţia circulară "ROMANIA".

Reversul prezintă în centru, portretul regelui Carol I şi stema mare a regatului României, în stânga şi în dreapta anii 1839 şi 2009, iar la exterior, inscripţiile circulare "NIHIL SINE DEO" - sus şi "CAROL I REGE" - jos.

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central. Monedele vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR cu folio auriu.

Tirajul emisiunii este de 250 de exemplare. Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur, din emisiunea ,,Aniversarea a 170 de ani de la naşterea regelui Carol I", se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.