Comunicat de presă


A 40-a reuniune a Clubului Guvernatorilor din zona Mării Negre, Balcani și Asia Centrală

24.09.2018

Joi, 20 septembrie 2018, a avut loc la București cea de-a 40-a reuniune a Clubului Guvernatorilor Băncilor Centrale din zona Mării Negre, Balcani și Asia Centrală, la care au participat guvernatori și alți reprezentanți de rang înalt ai celor mai multe bănci centrale membre ale Clubului, respectiv cele din Albania, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, China, Croația, Cehia, Georgia, Grecia, Kazahstan, Kârgâzstan, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Rusia, Slovenia, Turcia și Ungaria. De asemenea, au mai participat în calitate de invitați și vorbitori, reprezentanți ai mediului academic și ai altor instituții financiare internaționale. Dezbaterile din cadrul reuniunii s-au axat asupra unor teme specifice băncilor centrale, precum politica monetară, stabilitatea financiară și sistemele de plăți.

Clubul Guvernatorilor a fost înființat în anul 1998 cu scopul intensificării cooperării economice și financiare a țărilor membre, îndeosebi în domeniul bancar. BNR este unul dintre membrii fondatori ai acestuia.

Clubul numără în prezent 26 de bănci centrale membre și se reunește de două ori pe an, de regulă primăvara și toamna. Reuniunea de la București este cea de-a 5-a reuniune de acest gen găzduită de Banca Națională a României, după edițiile din anii 2003 și 2004.