Comunicat de presă


Emisiune numismatică: 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană

16.06.2017

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 19 iunie 2017, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic un set de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat) și o monedă din alamă pentru colecționare și, totodată, va pune în circulație o monedă din alamă, cu caracter comemorativ, având ca temă 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

Caracteristicile tehnice ale monedelor sunt următoarele:

Caracteristici tehnice Set 3 monede Monedă pentru colecționare Monedă de circulaţie cu caracter comemorativ
Metal aur argint tombac cuprat alamă Cu80Zn15Ni5 alamă Cu80Zn15Ni5
Valoare nominală 100 lei 10 lei1 leu 50 bani 50 bani
Titlu 900‰ 999‰ - --
Formă rotundă rotundă rotundă rotundă rotundă
Diametru21 mm 37 mm 37 mm 23,75 mm 23,75 mm
Greutate 6,452 g 31,103 g 23,5 g 6,1 g 6,1 g
Grosime la chenar 1,9 mm 1,9 mm
Calitate proof proof proof proof necirculată
Cant zimţat zimţat zimţat inscripționat cu ,,ROMANIA” de două ori, cu steluță între cele două cuvinte inscripționat cu ,,ROMANIA” de două ori, cu steluță între cele două cuvinte

Aversul monedei din aur redă o compoziție care conține detalii arhitecturale ale stilului brâncovenesc, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „100 LEI”, stema României și anul de emisiune „2017”.

Aversul monedei din argint redă o compoziție care conține detalii arhitecturale ale stilului brâncovenesc, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2017”.

Aversul monedei din tombac cuprat redă o compoziție care conține detalii arhitecturale ale stilului brâncovenesc, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „1 LEU”, stema României și anul de emisiune „2017”.

Aversul monedei din alamă pentru colecționare redă o compoziție care conține detalii arhitecturale ale stilului brâncovenesc, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „50 BANI”, stema României și anul de emisiune „2017”. În interiorul bazei primei coloane din stânga este inscripţionată litera „N”, ca semn distinctiv al piesei pentru colecţionare.

Aversul monedei din alamă, de circulație cu caracter comemorativ redă o compoziție care conține detalii arhitecturale ale stilului brâncovenesc, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „50 BANI”, stema României și anul de emisiune „2017”.

Reversul comun tuturor monedelor (din aur, argint, tombac cuprat și alamă) prezintă statele Uniunii Europene evidențiate în mod distinct și inscripția circulară „10 ANI DE LA ADERAREA LA UNIUNEA EUROPEANĂ”.

Monedele din aur, argint, tombac cuprat și moneda din alamă pentru colecționare vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent. Seturile de trei monede vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Monedele de circulație cu caracter comemorativ, cu valoare nominală de 50 bani vor avea aceleași caracteristici tehnice cu monedele aflate în prezent în circulație la cupiura de 50 bani și vor circula în paralel cu acestea.

Tirajul este de:

  • 150 seturi de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat);
  • 5.000 monede din alamă, de 50 bani, pentru colecționare;
  • 1.000.000 monede din alamă, de 50 bani, de circulație cu caracter comemorativ.

Preţurile de vânzare pentru setul de trei monede și pentru moneda din alamă, pentru colecționare sunt:

  • 2.100,00 lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat), inclusiv broșura de prezentare;
  • 10,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă, de 50 bani, pentru colecționare.

Monedele din aur, argint și tombac cuprat, monedele din alamă pentru colecționare și monedele de circulaţie cu caracter comemorativ, având ca temă 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, vor avea putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a seturilor de trei monede și a monedelor din alamă pentru colecționare, cu tema 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, se va realiza prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Punerea în circulație a monedelor de circulație cu caracter comemorativ, cu tema 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, se va face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit/Trezoreria Statului.