Comunicat de presă


Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară

05.04.2017

» Video: Briefing de presă 5 aprilie 2017
» Minuta ședinței

În şedinţa din 5 aprilie 2017 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:

  • Menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an;
  • Gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar;
  • Păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Rata anuală a inflației a revenit în teritoriul pozitiv în luna ianuarie 2017 (0,1 la sută, de la -0,54 la sută în decembrie 2016) și a crescut în luna februarie la 0,2 la sută, în concordanţă cu nivelul prognozat.

Rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat1 a crescut, în linie cu prognoza, până la 0,9 la sută în februarie, de la 0,3 la sută la sfârșitul anului 2016.

În aceste condiţii, rata medie anuală a inflației IPC a continuat să își restrângă valoarea negativă, urcând în februarie 2017 până la -1,1 la sută, de la -1,5 la sută în decembrie 2016; calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum, media anuală a urcat la -0,7 la sută, de la -1,1 la sută în decembrie 2016.

Creșterea economică s-a accelerat peste așteptări în trimestrul IV 2016, dinamica anuală a PIB real ajungând la 4,7 la sută (de la 4,3 la sută în trimestrul III). Ritmul mai rapid de creştere a PIB s-a datorat, în principal, contribuției exportului net, în condițiile dinamicii în ușoară creștere a exporturilor și în ușoară scădere a importurilor de bunuri și servicii, cererea internă având un rol secundar. Pe partea ofertei, sectorul serviciilor și-a consolidat poziția dominantă la formarea PIB.

Pe ansamblul anului 2016, PIB a crescut cu 4,8 la sută – cel mai înalt ritm din ultimii opt ani. Deficitul de cont curent s-a adâncit, până la 2,3 la sută din PIB, de la 1,2 la sută în anul anterior, în principal pe seama deteriorării balanței comerciale și a celei a veniturilor primare.

Pentru începutul anului 2017, datele statistice disponibile relevă menținerea unei dinamici anuale ridicate a volumului cifrei de afaceri din comerț și intensificarea creșterii producției industriale, dar și continuarea declinului activității din construcții. Costurile salariale unitare din industrie s-au majorat, dinamica salarială rămânând net superioară celei consemnate de productivitatea muncii, chiar în condiţiile uşoarei redresări observate la finele anului 2016 şi începutul anului 2017.

Condițiile monetare reale și-au menținut caracterul stimulativ în trimestrul I 2017. Creditul acordat sectorului privat și-a continuat creşterea anuală în luna februarie, prioritar pe seama avansului împrumuturilor noi ale societăților nefinanciare. Ponderea în total a creditului în lei s-a majorat până la 57,7 la sută (de la un minim de 34,6 la sută în mai 2012), pe fondul continuării evoluției divergente a celor două componente (creştere de 13,9 la sută la lei și scădere de 11,5 la sută la valută în luna februarie). Această evoluție certifică o mai bună transmisie a politicii monetare, contribuind și la atenuarea riscurilor la adresa stabilității financiare.

Cele mai recente evaluări reconfirmă perspectiva continuării creșterii ușoare a ratei anuale a inflației în următoarele luni, în condițiile menținerii ei semnificativ sub limita de jos a intervalului de variație al țintei staționare. Evoluția este compatibilă cu traiectoria ratei anuale a inflației evidențiată de cea mai recentă prognoză pe termen mediu, publicată în Raportul asupra inflației din februarie 2017. Incertitudinile și riscurile asociate acestei perspective provin din mediul intern și extern.

Pe plan intern, acestea sunt generate, în principal, din evoluţia politicii fiscale și a celei a veniturilor pe anul 2017, precum și din incertitudinile privind ajustările viitoare ale prețurilor administrate – cu precădere cele aferente procesului de dereglementare a pieței energiei – care pot evolua diferit față de evaluările inițiale.

Pe plan extern, riscurile au ca principale surse incertitudinile legate de creșterea economică și evoluția inflației în zona euro, în regiune și la nivel global, precum și evoluțiile oscilante ale prețului internațional al petrolului.

În aceste condiții și pe baza datelor disponibile în prezent, CA al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an, continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Deciziile CA al BNR au ca scop asigurarea și menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile. Consiliul de administrație reiterează că un mix echilibrat de politici macroeconomice și progresul reformelor structurale sunt esențiale pentru prezervarea stabilității macroeconomice și întărirea capacității economiei românești de a face față unor eventuale evoluții adverse pe plan global.

BNR monitorizează atent evoluţiile mediului intern și internațional, fiind pregătită să utilizeze toate instrumentele de care dispune.

Minuta deliberărilor privind adoptarea deciziei de politică monetară în cadrul ședinței de astăzi va fi publicată pe website-ul BNR în data de 12 aprilie 2017, la ora 15:00.

Conform calendarului anunțat, următoarea şedinţă CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 5 mai 2017, când va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflaţiei.

1 Rata inflaţiei de bază CORE 2 ajustată este calculată prin eliminarea din indicele preţurilor de consum a preţurilor administrate, a celor volatile şi a preţurilor tutunului şi băuturilor alcoolice.