Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din argint dedicată aniversării a 150 de ani de la emiterea primelor mărci poştale româneşti, numite ,,Cap de Bour"

05.05.2008

COMUNICAT

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 5 mai 2008, o monedă din argint dedicată aniversării a 150 de ani de la emiterea primelor mărci poştale româneşti, numite ,,Cap de Bour".

Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele:

  • valoare nominală: 10 lei;
  • material: argint 999/1000;
  • greutate: 31,103 grame;
  • formă: rotundă;
  • diametru: 37 mm;
  • calitate: proof;
  • margine: zimţată.

Aversul prezintă în partea superioară şi în dreapta, imaginile mărcilor poştale "Cap de Bour" cu valorile de 54 parale, 81 parale şi 108 parale, mărginite sus şi la dreapta de două linii care sugerează un colţ de scrisoare; în stânga, jos, stema României, plasată în interiorul a două cercuri concentrice, suprapuse parţial peste imaginile timbrelor, sugerând o ştampilă poştală, cercuri între care se află, deasupra stemei, inscripţia "ROMÂNIA"; în partea superioară stângă a piesei, pe verticală, inscripţia "2008", iar în partea inferioară dreaptă, valoarea nominală - 10 LEI.

Reversul prezintă imaginea mărcii poştale "Cap de Bour" cu valoarea de 27 parale, mărginită sus şi la stânga de două linii care sugerează un colţ de scrisoare; peste partea din dreapta, jos, a timbrului sunt suprapuse două cercuri concentrice, între care se găseşte inscripţia "CAP DE BOUR", sugerând o ştampilă, în centrul căreia se află data emiterii mărcilor poştale "Cap de Bour", scrisă sub formă de fracţie - 15/7 (15 iulie); deasupra ştampilei, pe verticală, inscripţia "1858"; sub timbru, simbolul programului EUROPA de emisiuni din argint destinate colecţionarilor, iar la exterior, inscripţia circulară "PRIMA EMISIUNE DE MĂRCI POŞTALE ROMÂNEŞTI".

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de o broşură de prezentare a tematicii emisiunii, redactată în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate a emisiunii, pe care se găsesc semnăturile Guvernatorului Băncii Naţionale a României şi Casierului central. Monedele vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR. Tirajul emisiunii este de 1 000 de exemplare.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din argint, din emisiunea dedicată aniversării a 150 de ani de la emiterea primelor mărci poştale româneşti, numite ,,Cap de Bour", se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.