Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din argint dedicată aniversării a 500 de ani de la realizarea primelor tipărituri de pe teritoriul românesc, la Mănăstirea Dealu

04.07.2008

COMUNICAT

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 7 iulie 2008, o monedă din argint dedicată aniversării a 500 de ani de la realizarea primelor tipărituri de pe teritoriul românesc, la Mănăstirea Dealu.

Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele:

  • valoare nominală: 10 lei;
  • material: argint 999‰
  • greutate: 31,103 grame;
  • formă: rotundă;
  • diametru: 37 mm;
  • calitate: proof;
  • margine: zimţată.

Aversul prezintă, în partea dreaptă, decoraţiunea frontispiciului unei pagini din Liturghierul tipărit de Macarie în 1508, textul "500 DE ANI DE TIPAR PE TERITORIUL ROMANESC" şi anul de emisiune - 2008, iar în partea stângă, inscripţia "ROMANIA", stema României şi valoarea nominală - 10 LEI.
Reversul prezintă, în partea de sus, incinta Mănăstirii Dealu, văzută prin poarta clopotniţei şi inscripţiile "1508", respectiv "MANASTIREA DEALU", iar în partea de jos, sub un arc de piatră ornamentat, imaginea a doi tipografi din secolul al XVI-lea.

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile Guvernatorului Băncii Naţionale a României şi Casierului central. Monedele vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR.

Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din argint, din emisiunea dedicată aniversării a 500 de ani de la realizarea primelor tipărituri de pe teritoriul românesc, la Mănăstirea Dealu, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.