Comunicat de presă


Emisiune numismatică - set de monetărie dedicat aniversării a 100 de ani de la inaugurarea sediului Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa"

29.09.2008

COMUNICAT

Începând cu data de 29 septembrie 2008, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic un set de monetărie cu anul de emisiune 2008.


Setul de monetărie conţine monedele româneşti aflate în circulaţie, cu valorile nominale de 1 ban, 5 bani, 10 bani şi 50 bani, precum şi o medalie de argint, dedicată aniversării a 100 de ani de la inaugurarea sediului Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa".

Caracteristicile medaliei din argint sunt următoarele:

  • titlu: 800/1000;
  • greutate: 15,5 grame;
  • diametru: 28 mm;
  • margine: netedă.

Aversul medaliei prezintă două exponate din sala mare de la parterul Muzeului Naţional de Istorie Naturală, respectiv scheletele de deinotherium gigantissimum şi mammut americanum, la care privesc doi vizitatori; în partea de sus, inscripţia MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE NATURALA "GRIGORE ANTIPA", BUCUREŞTI.

Reversul medaliei prezintă clădirea Muzeului Naţional de Istorie Naturală, portretul reputatului om de ştiinţă Grigore Antipa şi inscripţiile "100 ANI DE LA INAUGURAREA SEDIULUI MUZEULUI 1908 - 2008" şi "GRIGORE ANTIPA".

Atât medalia, cât şi monedele care alcătuiesc setul sunt realizate în condiţii de calitate proof.

Setul va fi prezentat sub formă de pliant, introdus într-un etu, piesele componente fiind încastrate în locaşuri speciale.

Tirajul aprobat al emisiunii este de 1 000 de exemplare.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, este de 108,40 lei/set.

Lansarea în circuitul numismatic, a setului de monetărie cu anul de emisiune 2008, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi, şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.