Comunicat de presă


Declaraţia domnului Nicolae Cinteză, Director Direcţia Supraveghere din Banca Naţională a României

08.10.2008

"Doresc să aduc clarificări referitoare la unele probleme de interes pentru comunitatea bancară şi clienţii băncilor.

În fiecare dimineaţă am în faţă tabloul privind situaţia solidităţii şi a lichidităţilor fiecărei bănci şi a sistemului în ansamblu.

Vă asigur cu toată responsabilitatea că nici o bancă din sistemul bancar românesc, repet nici o bancă din sistemul bancar românesc, nu prezintă în momentul de faţă probleme de lichiditate şi că toate băncile se încadrează în limitele de prudenţă stabilite de lege şi reglementările BNR.

Cu toate acestea, în ultima perioadă au început să circule o serie de zvonuri privind dificultăţi pe care le întâmpină sau urmează să le întâmpine unele bănci din România, zvonuri care se transmit telefonic, prin fax şi mai nou, prin Internet.

Vă asigur că aceste zvonuri sunt total nejustificate şi că nu există nici un motiv de îngrijorare care să determine retragerea banilor din bănci.

Absolut toate băncile dispun de lichidităţi în cont la BNR sub forma rezervei minime obligatorii şi absolut toate băncile au realizat această rezervă la nivelul prevăzut.

Reiterez poziţia BNR exprimată public de dl. Guvernator Mugur Isărescu şi anume: BNR este pregătită să sprijine băncile care ar înregistra probleme în asigurarea lichidităţii."


Bucureşti, 8 octombrie 2008