Comunicat de presă


Comunicat privind întâlnirea la sediul Băncii Naţionale a României a Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, cu Guvernatorul BNR, domnul Mugur Isărescu, membrii Consiliului de administraţie al BNR şi preşedinţii instituţiilor de credit din România

17.10.2008

Vineri, 17 octombrie a.c., la iniţiativa domnului Traian Băsescu, Preşedintele României, a avut loc la Banca Naţională a României o întâlnire cu domnul Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, şi membrii Consiliului de administraţie al BNR, precum şi cu preşedinţii instituţiilor de credit din România.

În cadrul întâlnirii, Preşedintele a prezentat problematica crizei sectorului financiar internaţional discutată la reuniunea Consiliului European, care a avut loc la Bruxelles în perioada 15-16 octombrie 2008. Totodată, a avut loc un schimb de opinii cu privire la evoluţiile recente ale sistemului bancar.

Cu această ocazie, s-a evidenţiat din nou soliditatea sectorului bancar din România, dar şi faptul că efecte indirecte ale crizei financiare internaţionale încep să se manifeste asupra economiei reale.

Preşedintele a reiterat că recesiunea care se profilează în economia mondială şi, în special, eventualele fenomene de criză economică din ţările membre ale Uniunii Europene ne pot afecta în mod direct, dacă politicile economice din România nu vor fi prudente.

Totodată, Preşedintele a subliniat importanţa creşterii responsabilizării conducătorilor instituţiilor financiare şi menţinerea unei atitudini prudente în vederea protejării resurselor financiare ale companiilor şi populaţiei.

În acest context, Preşedintele a invitat comunitatea bancară din România şi Banca Naţională a României la realizarea unui parteneriat cu Guvernul în vederea limitării potenţialelor efecte ale crizei economice mondiale asupra României şi pentru asigurarea îndeplinirii obiectivului de trecere la moneda unică europeană.