Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din argint dedicată aniversării a 80 de ani de la înfiinţarea Societăţii Române de Radiodifuziune

28.10.2008

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 27 octombrie 2008, o monedă din argint dedicată aniversării a 80 de ani de la înfiinţarea Societăţii Române de Radiodifuziune.

Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele:

  • valoare nominală: 10 lei
  • material: argint 999‰
  • greutate: 31,103 grame;
  • formă: rotundă;
  • diametru: 37 mm;
  • calitate: proof;
  • margine: zimţată.

Aversul prezintă în partea superioară inscripţia ,,ROMANIA", sediul actual al Radio România; dedesubt, de la stânga la dreapta, pe două rânduri, anii "1928 2008", stema României şi valoarea nominală a monedei - 10 LEI; în partea inferioară, de la stânga la dreapta, sediul din 1928 al Societăţii de Difuziune Radiotelefonică şi o crainică din anii '30 vorbind la microfon.

Reversul prezintă în partea superioară textul pe trei rânduri "80 ANI DE LA INFIINTARE"; dedesubt, de la stânga la dreapta, un aparat de radio din anii '30 şi sigla nouă a Radio România; în partea inferioară o pereche de căşti.

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile Guvernatorului Băncii Naţionale a României şi Casierului central. Monedele vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR.

Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din argint din emisiunea dedicată aniversării a 80 de ani de la înfiinţarea Societăţii Române de Radiodifuziune, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.