Comunicat de presă


Comunicat privind lansarea în circulaţie a unei noi bancnote cu valoarea nominală de 10 lei, reproiectată

14.11.2008

Banca Naţională a României pune în circulaţie, începând cu 1 decembrie 2008, o nouă bancnotă cu valoarea nominală de 10 lei, reproiectată.

Reproiectarea bancnotelor reprezintă o practică a băncilor centrale şi se realizează periodic, ca urmare a rezultatelor constatate asupra modului de comportare a acestora în circulaţie şi a incidenţei contrafacerilor.

Noua bancnotă de 10 lei, reproiectată, va avea aceleaşi caracteristici cu actuala bancnotă de 10 lei din emisiunea 2005, respectiv aceleaşi dimensiuni, aceeaşi culoare predominantă, aceleaşi elemente grafice. Singurele deosebiri apar în ceea ce priveşte elementele de siguranţă şi constau în faptul că s-a renunţat la imprimarea în relief de pe ambele feţe ale bancnotei şi, implicit, la imaginea latentă ce conţinea iniţialele ,,BNR'' de pe aversul bancnotei, fiind utilizată doar tehnica de imprimare plană şi, în plus, a fost restilizată fereastra transparentă, astfel că în locul valorii nominale ,,10'' au fost imprimate două pensule aurii, vizibile pe ambele părţi ale bancnotei. Celelalte elemente de siguranţă destinate expres publicului (filigranul, elementul auriu, banda iridescentă, elementul de suprapunere avers - revers, firul de siguranţă) se menţin neschimbate.

Noile bancnote de 10 lei, reproiectate, emisiunea 2008, vor circula în paralel cu cele din emisiunea 2005, care vor fi retrase de pe piaţă, treptat, pe măsură ce se uzează şi devin improprii circulaţiei.