Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din argint, dedicată aniversării a 150 de ani de industrie petrolieră românească

31.08.2007

COMUNICAT

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 03 septembrie 2007, o monedă din argint, dedicată aniversării a 150 de ani de industrie petrolieră românească.

Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele:

  • valoare nominală: 10 LEI;
  • formă: rotundă;
  • titlu: 999/1000;
  • calitate: proof;
  • greutate: 31,103 grame;
  • diametru: 37 mm;
  • margine: zimţată.

Aversul conţine, în jumătatea inferioară, imaginea Rafinăriei "Mehedinţeanu", deasupra, stema României şi valoarea nominală "10 LEI", iar la exterior, inscripţiile circulare "ROMANIA" - la partea superioară şi "RAFINARIA "MEHEDINTEANU"" - în partea inferioară.

Reversul prezintă, în partea dreaptă, o pompă de extracţie modernă şi inscripţia oblică "150 ANI DE INDUSTRIE PETROLIERA ROMANEASCA", iar în partea stângă, o sondă de foraj de la începutul secolului al XIX-lea şi inscripţia circulară "1857 - 2007".

Fiecare monedă, ambalată în capsulă de metacrilat transparent, va fi însoţită de o broşură de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactată în limba română, engleză şi franceză. Broşura include şi două file cu rol de certificat de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile Guvernatorului Băncii Naţionale a României şi Casierului central. Monedele vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR.

Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din argint, din emisiunea dedicată aniversării a 150 de ani de industrie petrolieră românească, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României