Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din aur dedicată aniversării a 90 de ani de la victoriile armatei române de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz

26.10.2007

 

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 29 octombrie 2007, o monedă din aur dedicată aniversării a 90 de ani de la victoriile armatei române de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz.

Caracteristicile monedei din aur sunt următoarele:

  • valoare nominală: 100 LEI;
  • formă: rotundă;
  • titlu: 900/1000;
  • calitate: proof;
  • greutate: 6,452 grame;
  • diametru: 21 mm;
  • margine: zimţată.

Aversul prezintă imaginea Mausoleului de la Mărăşeşti, anul de emisiune ,,2007" şi valoarea nominală ,,100 LEI", iar în partea superioară, în arc de cerc, inscripţia ,,ROMÂNIA".

Reversul prezintă un grup de soldaţi români în timpul luptei de la Mărăşti, anul desfăşurării luptelor ,,1917", iar în arc de cerc, inscripţiile ,,MĂRĂŞTI-MĂRĂŞEŞTI-OITUZ" şi ,,Pe aici nu se trece!".

Fiecare monedă, ambalată în capsulă de metacrilat transparent, va fi însoţită de o broşură de prezentare a tematicii emisiunii, redactată în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate a emisiunii, pe care se găsesc semnăturile Guvernatorului Băncii Naţionale a României şi Casierului central. Monedele vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR.

Tirajul emisiunii este de 250 exemplare.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur, din emisiunea dedicată aniversării a 90 de ani de la victoriile armatei române de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.