Zilele Culturale ale BNR 2013 - Aniversare Radu Beligan

Cuvânt de deschidere al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu


Doamnelor şi Domnilor,

Banca Naţională are onoarea, în această seară din apropierea Crăciunului şi a Anului Nou, să omagieze o mare personalitate a culturii române şi a teatrului românesc şi internaţional – Domnul Radu Beligan.

De nenumărate ori, am auzit rostindu-se la orice aniversare, o idee ce a devenit laitmotiv: vârsta nu este un merit. Probabil că așa este. Nu vârsta, în sine, are vreun merit, ci ceea ce reuşeşte omul să adune, în valori, în anii cu care l-a binecuvântat Dumnezeu pe acest pământ. Ei bine, în cazul maestrului Radu Beligan, până şi vârsta este un merit.

După ce, în martie 2013, a împlinit 75 de ani de neîntreruptă prezenţă pe scenă, întrecând-o în longevitate profesională până şi pe Marea Doamnă a Teatrului Românesc, care a fost Lucia Sturdza Bulandra, sâmbăta trecută, la 14 decembrie 2013, Maestrul Radu Beligan a împlinit 95 de primăveri. Şi iată că, ziua în care a implinit 95 de ani, l-a găsit exact acolo unde era firesc să-l găsească: pe scenă. Fiindcă, repet: pentru maestrul Radu Beligan până și vârsta este un merit. Vârsta Domniei Sale are în spate o construcţie excepţională; impunându-şi un regim aproape spartan, maestrul Beligan şi-a pregătit longevitatea profesională.

Sâmbătă, pe 14 decembrie, a fost o multiplă premieră: piesă nouă, rol nou, pe scenă – marele senior alături de mari juniori, actori din noua galerie de aur a teatrului românesc, totul imaginat de un autor debutant. Regizorul, tot din generaţia tânără, cunoscut pentru ritmul alert pe care îl imprimă spectacolelor, n-a făcut niciun fel de rabat. A doua zi, pe 15 decembrie, seara, la Teatrul Naţional, Maestrul urcă din nou pe scenă, în Egoistul. Spectacol mare, atmosferă de zile mari, şi din nou publicul, în picioare, a ovaţionat minute în şir.

Aici mă opresc. Pentru că despre marele om de cultură Radu Beligan, care pe scenele ţării şi ale lumii a făcut istorie, nu ştiu să fi rămas ceva nespus sau nescris. Îi înmânânăm, din partea Băncii Naţionale, în semn de înaltă preţuire, o plachetă omagială, și închei acest scurt cuvânt, citind cuvintele gravate pe avers: „Lui Radu Beligan – actorul, directorul de teatru, profesorul, starul internaţional, scriitorul, intelectualul public – o caldă urare de Ziua Domniei Sale”. Şi toată iubirea noastră!

La mulţi ani, maestre! Crăciun fericit şi un an nou cu noi împliniri!


17 decembrie 2013