Programul a continuat pe formatul și coordonatele deja implementate, a beneficiat de colaborarea cu Inspectoratele Școlare și a constat, în principal, în organizarea de întâlniri și prezentări pentru elevi din școli și licee din mediile urban și rural, susținute de lectori din cadrul Direcției muzeu și educație financiară – Serviciul educație financiară și din sucursalele și agențiile BNR, pe teme de interes din domeniul economico-financiar.
Concursul național de educație financiar - bancară ,,Eugeniu Carada"
În perioada 09 martie - 12 mai 2023, Banca Națională a Romaniei a organizat Concursul național de educație financiar - bancară ,,Eugeniu Carada", destinat elevilor de liceu din clasa a XI-a, în parteneriat cu Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, cu sprijinul Ministerului Educației.
Concursul a fost inclus, începând cu anul școlar 2022-2023, în Lista competițiilor naționale pe discipline școlare, sportive și proiecte educative, la care participă elevi români, la secțiunea Competiții naționale fără finanțare din partea Ministerului Educației.
Obiectivele acestui proiect au în vedere: creșterea gradului de întelegere a unor noțiuni și procese economice precum: piața monetară, piața valutară, Uniunea Europeană – mecanisme de integrare economică; pregătirea elevilor din învățământul liceal pentru asumarea, în cunoștință de cauză, a calității de consumatori ai produselor și serviciilor financiar-bancare; creșterea nivelului de cunoaștere a drepturilor și obligațiilor pe care le au pentru a fi pregătiți să acționeze responsabil atunci când își gestionează propriile finanțe.
Concursul s-a desfășurat în trei etape, primele două în format online, iar cea de-a treia etapă a avut loc la Unitatea de perfecționare profesională și activități sociale a BNR de la Cumpătu – Sinaia.
Finala concursului s-a desfășurat pe o perioadă de două zile, prima zi fiind de mentorat, coordonat de reprezentanții BNR, în decursul căreia elevii au pregătit câte un proiect. În cea de-a doua zi, cei 10 finaliști și-au susținut în mod individual proiectele în fața unei comisii de evaluare. Elevii clasați pe primele 3 locuri au obținut premii oferite de către Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, iar ceilalți participanți la etapa finală au primit mențiuni care au constat în materiale promoționale oferite de Banca Națională a României.
Tabăra urbană de educație financiară
Banca Națională a României (BNR), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Ministerul Finanțelor (MF) și Asociația Română a Băncilor (ARB) au organizat, în perioada iunie - august 2023, a cincea ediție a proiectului „Tabăra urbană de educație financiară” dedicată elevilor din clasele a VI-a și a VII-a.
Proiectul a fost derulat anul acesta pe parcursul a 16 sesiuni, cu durata de o săptămână fiecare, în spații puse la dispoziție de Banca Națională a României. Au participat elevi din București, Pitești, Constanța, Târgu Jiu, Buzău, Baia Mare, Oradea, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Craiova, Suceava, Iași și Târgu Mureș.
În cele cinci zile ale taberei, specialiști din cadrul BNR, ASF, MF și ARB au prezentat și explicat noțiuni și concepte financiare, invitați fiind și reprezentanți ai Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare. Fiecare dintre grupurile de elevi a beneficiat de informații utile, cu scopul de a dezvolta obiceiuri sănătoase privind modul de gestionare a banilor și abilități de a face alegeri corecte și informate pentru a-și îmbunătăți situația financiară.
În cadrul programului „Tabăra urbană de educație financiară", în perioada 28 august – 1 septembrie, a fost organizată, pentru al doilea an consecutiv, o sesiune dedicată copiilor din medii defavorizate. Aceasta s-a derulat la Unitatea de perfecționare profesională și activități sociale a BNR de la Cumpătu – Sinaia, unde cunoștințele și informațiile financiare au fost asimilate la nivel optim într-o atmosferă plăcută.
↑ sus