Întrebări frecvente


Acest site este optimizat pentru o rezoluţie a ecranului de 1024x768 şi browser-ul Internet Explorer 6 sau mai nou. Concepţia site-ului asigură însă explorarea conţinutului cu orice browser compatibil cu standardele HTML 4.01 şi CSS 2 (Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Apple Safari).

 • Accesarea fişierelor PDF

  Aceste documente necesită pre-instalarea programului Adobe Reader. În funcţie de viteza conexiunii dvs., încărcarea unui fişier 'pdf' poate dura câteva minute. Adobe Reader poate fi descărcat gratuit de pe site-ul Adobe.

 • Accesarea fişierelor DOC şi XLS

  Editarea acestor tipuri de fişiere necesită pre-instalarea suitei Microsoft Office sau a unei soluţii compatibile (spre exemplu, OpenOffice sau LibreOffice).

  Pentru vizualizarea fişierelor 'doc' şi 'xls' se pot instala aplicaţiile gratuite Word Viewer, respectiv Excel Viewer.

 • Meniul este permanent desfăşurat

  Meniul principal, statistica interactivă, precum şi o serie de alte pagini utilizează module JavaScript. Asiguraţi-vă că browser-ul dumneavoastră are opţiunea JavaScript activată pentru a beneficia de toate funcţionalităţile oferite de site.

 • STATISTICĂ - accesarea seriilor de date

  Seriile istorice sunt disponibile în secţiunea Statistică/ Baza de date interactivă.

  Pentru a vizualiza sau descărca anumite serii urmaţi paşii:

  1. Selectaţi indicatorii doriţi prin intermediul arborelui (grupurile se pot expanda printr-un click pe ).
  2. Apăsaţi pe butonul Generează statistica din dreptul elementelor care vă interesează şi imediat veţi obţine un tabel cu cele mai recente valori ale seriilor respective.
  3. Dacă doriţi serii mai lungi, sub tabel sunt afişate opţiunile pentru alegerea intervalului temporal (Opţiunea preselectată este Toate datele disponibile).
  4. Apăsaţi apoi pe unul dintre butoanele de control al formatului de afişare a seriilor, astfel:
   • HTML - pentru afişare în fereastra curentă;
   • Excel, XML şi CSV - pentru exportul datelor într-unul dintre cele trei formate specifice.

  Pentru a nu mai parcurge paşii mai sus menţionaţi de fiecare dată, alegeţi opţiunea HTML şi salvaţi adresa web (URL) a paginii generate.
  Spre exemplu, pentru seria zilnică ROBID overnight, se poate accesa direct pagina http://www.bnr.ro/StatisticsReportHTML.aspx?icid=800&table=642&column=3561.

 • Eroare la exportul datelor statistice în Excel

  Numele fişierului xls generat prin intermediul secţiunii Statistică > Bază de date interactivă poate fi uneori foarte lung. Cumulat cu restul căii, lungimea totală poate depăşi limita de 218 caractere impusă de Excel (maximum full path length). Pentru evitatrea acestui neajuns este suficient să salvaţi fişierul generat pe Desktop (sau pe o altă cale care să conţină mai puţine caractere).

 • Preluarea automată a cursurilor de schimb

  Cursurile pieţei valutare în format XML

 • Imprimarea paginilor website-ului

  Fiecare pagină are în subsol un link dedicat pentru tipărire, care va deschide fereastra standard "print" a sistemului de operare. Pentru utilizarea acestei funcţii este necesar ca browser-ul dumneavoastră să aibă opţiunea JavaScript activată. Pagina generată pentru print este formatată special şi nu conţine meniurile website-ului sau coloanele laterale.

 • Modificare sau dezabonare newsletter

  La sfârşitul fiecărui newsletter primit în urma abonării la site-ul BNR este inserat un link prin intermediul căruia vă puteţi modifica opţiunile abonamentului sau puteţi renunţa complet la primirea de notificări.


Vă rugăm să semnalaţi eventualele probleme legate de funcţionalitatea site-ului la adresa: webmaster@bnro.ro.