Discurs în deschiderea conferinței anuale BNR-ASE - Perspective privind dezvoltarea sectorului bancar românesc

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR


Stimate domnule Rector Istudor,

Stimați colegi din mediul academic și din sistemul financiar,

Dragi studenți,

Doamnelor și domnilor,

Vă urez bun venit la Banca Națională a României. Sunt onorat să adresez cuvântul de deschidere pentru cea de-a treia ediție a Conferinței anuale BNR-ASE. Parte a protocolului de colaborare semnat cu partenerii noștri din cadrul ASE, la 1 decembrie 2021, această ediție abordează perspectivele sectorului bancar românesc într-o lume aflată în permanentă schimbare. Accelerarea semnificativă a ritmului digitalizării activității financiar-bancare aduce noi provocări și pune la încercare modelele clasice de gândire din domeniul economic, monetar și financiar.

Primele două ediții ale conferinței noastre au reunit laolaltă experți ai băncii centrale sau ai instituțiilor europene, bancheri de top și reprezentanți ai mediului universitar, iar temele au acoperit subiecte diverse, de la provocările structurale din sistemul financiar-bancar, la navigarea printre crizele suprapuse cu care ne confruntăm pe plan regional și internațional.

Anul trecut, extinderea relațiilor dincolo de granițe s-a realizat prin invitarea unei delegații a partenerilor din Republica Moldova, care a inclus Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Rectorul ASE Moldova, împreună cu mai mulți specialiști din cadrul acestor instituții.

Tot în anul 2023, a avut loc prima ediție a programului "Școala finanțelor moderne" realizat în colaborare cu Banca Națională a Moldovei, ASE Moldova și ASE București. Acest program a oferit tinerilor masteranzi din Republica Moldova o experiență de studiu inedită prin participarea la prelegeri și întâlniri cu personalități din domeniul financiar-bancar din România și Moldova. Tot în cadrul ediției anterioare a conferinței BNR-ASE s-a lansat și programul Antreprenoriat de Top care urmărește îmbunătățirea educației financiare a antreprenorilor, în linie cu exigențele OCDE și bunele practici ale Uniunii Europene.

Stimați invitați,

În anul 2021, când am pornit la drum în acest parteneriat BNR-ASE, obiectivul principal pe care l-am avut în vedere a fost impulsionarea cercetării și performanței academice în domeniul monetar-bancar. Printre măsurile inițiate se numără organizarea unui program de masterat cu specializare în activitatea băncilor centrale și a instituțiilor financiare, BANCAS, similar programelor implementate la nivel european.

De atunci, am parcurs deja doi ani universitari, în care experții din cadrul BNR implicați în proiect au actualizat planurile de învățământ, cu sprijinul constant al colegilor din cadrul Facultății de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori, pentru a se plia atât pe nevoile băncii centrale, cât și pe cele ale sistemului financiar. Au fost introduse materii precum stabilitatea financiară și politica macroprudențială, reglementarea și supravegherea bancară, administrarea rezervelor internaționale sau modelarea cerințelor de capital și provizioane. Este importantă continuarea procesului de actualizare a curriculei programului de master BANCAS pentru a răspunde cât mai bine provocărilor viitorului.

Programul produce deja rezultate concrete. De la debutul proiectului, câțiva studenți BANCAS au devenit angajați ai băncii centrale, în timp ce mai mulți specialiști din cadrul sistemului financiar sau BNR s-au înscris la cursurile acestei forme de învățământ.

Din octombrie 2024, programul de master se va denumi oficial "Bănci centrale și Instituții financiare - BANCAS", în urma aprobării primite din partea Agenției Române de Asigurare a Calității în învățământul Superior. Programul BANCAS poate deveni un produs de top al ASE, nișa de expertiză fiind aceea de banking aplicat. în cadrul acestui program, printre lectori se numără colegii din BNR, de la Direcția stabilitate financiară, Direcția reglementare și autorizare, Direcția rezoluție bancară, Direcția operațiuni de piață, Direcția monitorizarea infrastructurilor pieței financiare și a plăților și Direcția supraveghere. Specialiști și conducători de bănci sunt invitați să conferențieze pe diverse subiecte. Le mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect pentru eforturile depuse, în mod special domnului rector Nicolae Istudor, doamnei prorector Ionela Costică și directorului Departamentului Monedă şi Bănci, Bogdan Negrea.

Doamnelor și domnilor,

În urmă cu două săptămâni am celebrat împreună, chiar în această sală, Ziua educației financiare. Stabilirea acestei sărbători, prin lege, are o însemnătate deosebită, deoarece consfințește oficial importanța educației financiare la nivelul societății românești. La Banca Națională a României am urmărit fără echivoc acest obiectiv de-a lungul timpului, fapt demonstrat prin multitudinea de proiecte pe care le desfășurăm.

Educația financiară devine o condiție sine qua non pentru dezvoltarea durabilă a unei societăți, iar parteneriatele cu mediul academic și cu cel de business sunt esențiale în acest demers. Progrese notabile s-au realizat în ultimii ani, mai ales în mediul urban, fiind însă sesizabile diferențieri pe zone și categorii sociale. Din experiența dobândită în tot acest timp, ne-am dat seama că este necesar să ne adresăm publicului în mod diferit, fiecare segment având nevoi și așteptări specifice, multitudinea de acțiuni sau numărul de participanți, deloc puțini, dând eficiența demersului nostru.

Doamnelor și domnilor,

Ne propunem să adâncim și să extindem colaborarea pe care o avem prin parteneriatul BNR-ASE. Invităm sectorul bancar și sectorul instituțiilor financiare nebancare să se alăture în sprijinirea proiectelor existente, dar și în demararea unor noi inițiative. Susținerea de prelegeri, finanțarea cercetării și performanței în domeniul monetar-bancar pe subiecte identificate de comun acord, stimularea studenților în a îmbrățișa o carieră în domeniul financiar-bancar, precum și alte proiecte care să dezvolte școala de banking din România, sunt exemple de inițiative pe care putem să le avem în vedere. Scopul este și de a construi aici, în România, o alternativă viabilă pentru cei care se gândesc să studieze în străinătate domeniul bancar și financiar. Și care ulterior să aplice cele învățate, cu cât mai multă pricepere și dăruire!

Închei prin a vă ura succes în dezbaterile de astăzi!

Vă mulțumesc!