Academica


Academica
"Un mediu social educat înseamnă o mai bună transmitere a politicii monetare... câştigătorul va fi economia românească, pentru că se vor fluidiza canale care par acum a fi obturate, dar care de fapt, n-au fost create."
Mugur Isărescu

Proiectul "Academica BNR" își propune consolidarea dialogului dintre banca centrală, mediul economic instituţional şi comunitatea academică, având ca principal obiectiv o mai bună înţelegere din partea publicului a proceselor economico-financiare. Proiectul se adresează mediului academic – cadre didactice și doctoranzi -, în calitate de formator al unei noi generaţii de specialişti în economie, dar şi al viitorilor lideri ai României.

Lansat în anul 2011 sub forma unei Şcoli de vară sub egida "BNR – Zilele porţilor deschise pentru studenţii economişti", "Academica BNR" s-a definit în mod distinct începând cu anul 2012 și și-a continuat menirea an de an prin acțiunile desfășurate în diferite centre universitare ale țării.

Evenimente


În perioada 20-21 octombrie 2022, Conferința internațională Strategica, realizată în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative, a aniversat cea de-a 10-a ediție, tema evenimentului fiind Sustainable Development and Strategic Growth. În cadrul conferinței, a fost organizată o masă rotundă, cu tema „Moving Forward: Education, Policies and Leadership in Implementing Green Investmentsˮ.

În luna noiembrie 2022, Banca Națională a României a organizat, în parteneriat cu Universitatea Ovidius, Universitatea Maritimă și Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, o serie de 3 seminare la care au participat aproximativ 50 de cadre didactice universitare din facultăți cu profil non-economic. Temele discutate cu reprezentanții BNR au fost: rolul și atribuțiile băncii centrale, inflația și crizele financiare și rolul sistemului bancar în economie.

Programul Academica BNR se va derula într-un format agreat de comun acord și conform cerințelor și nevoilor mediului universitar, sub forma unor sesiuni de prezentări și dezbateri între reprezentanți BNR și cadre didactice din facultăți cu profil economic și non-economic.