„Puterea leului. Istoria banilor în România”

Expoziție temporară


În perioada 24 aprilie – 8 iunie 2024, Muzeul Băncii Naționale a României și Muzeul Național Brukenthal organizează, la Sibiu, expoziția temporară Puterea leului. Istoria banilor în România.

Discursul expozițional a fost gândit ca, prin intermediul a peste 550 de exponate, vizitatorii să poată realiza o incursiune în povestea monedei naționale, de la emiterea primelor monede, imediat după înființarea sistemului monetar național în anul 1867, și până la emiterea bancnotelor de polimer aflate actualmente în circulație. Sunt, de asemenea, prezentate publicului și câteva dintre monedele medievale și moderne, românești și străine, care au circulat pe teritoriul celor trei state românești în secolele XIV – XIX.

Istoria leului este ilustrată și prin expunerea primelor monede bătute la Monetăria Statului din București în anul 1870, respectiv a primelor emisiuni de bancnote ale Băncii Naționale în României, puse în circulație în anul 1881, dar și prin intermediul primelor monede jubiliare emise de un monarh român, care au marcat împlinirea a 40 de ani de domnie a regelui Carol I, a însemnelor monetare cu cele mai mari valori nominale din istoria noastră monetară, a celor mai mici bani de hârtie tipăriți în România, a proiectelor de bancnote realizate în perioada interbelică etc.

Expoziția marchează și o premieră: în urma unui parteneriat încheiat cu Poșta Română, începând cu 26 aprilie 2024, peste 1000 de cărți poștale sunt puse la dispoziția vizitatorilor care le vor putea expedia în țară și străinătate, în mod gratuit, de la cutia poștală aflată în curtea Muzeului Național Brukenthal.

Expoziția poate fi vizitată în mod gratuit de miercuri până duminică în intervalul orar 10,00-18,00.