Muzeul Băncii Naționale a României organizează, în perioada iulie-septembrie 2023, expoziția temporară Arhitectură și viață financiar-bancară bucureșteană la sfârșitul secolului al XIX-lea și în prima jumătate a secolului XX.
Conceptul expozițional presupune o călătorie imaginară în centrul Bucureștiului, propunându-le vizitatorilor să descopere viața bancară a capitalei din perioada respectivă prin intermediul clădirilor care au alcătuit cartierul financiar al capitalei pentru jumătate de secol. Este vorba despre o rețea de peste 100 de clădiri cu funcționalitate financiar-bancară (zărăfii, bănci, societăți de asigurare etc.), dintre care amintim: Palatul CEC, Banca Marmorosch Blank, fostul Palat al Bursei și Creditul Funciar Rural, unde s-a aflat primul sediu al BNR.
O secțiune specială este dedicată istoriei băncii centrale, fiind expuse obiecte inedite în directă legătură cu activitatea și angajații instituției, într-un cadru care recreează atmosfera vechii străzi a Băncii Naționale, astăzi dispărută. Trasată în anul 1891, aceasta făcea legătura între strada Smârdan și proaspăt inauguratul pasaj Vilacrosse. De-a lungul său se aflau Palatul Vechi al BNR, Teatrul Modern și un imobil care a aparținut inițial lui George Em. Lahovary. Ulterior, pe amplasamentul acestor clădiri a fost construit Palatul Nou al BNR.
Expoziția este organizată în parteneriat cu CEC Bank SA, Muzeul Municipiului București și colecția Alexandru Ivan și poate fi vizitată în cadrul tururilor ghidate gratuite ale Muzeului BNR, ce au loc de luni până vineri, în urma unei programări prealabile.