Cuvânt de deschidere în cadrul conferinței „ROMÂNIA ÎN OCDE: spre clubul bunelor practici economice internaționale”

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR


Domnule Prim-ministru al României,
Domnule Consilier Prezidențial,
Domnule Álvaro Santos Pereira,
Excelențele voastre,
Distinși Membri ai corpului diplomatic și reprezentanți ai OCDE,
Doamnelor și Domnilor,

În numele Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României, sunt onorat să vă urez bun venit la Conferința ”ROMÂNIA ÎN OCDE: către clubul bunelor practici economice internaționale”. Tema conferinței reflectă eforturile care ghidează România către clubul select al celor mai bune practici în materie de politici din țările OCDE și ancorează relația noastră la un pilon al stabilității și dezvoltării durabile, printr-o strânsă cooperare cu membrii OCDE.

Participarea la nivel înalt de care ne bucurăm astăzi exprimă prioritatea autorităților române din perspectiva politicii externe, dar și a sectorului privat: continuarea reformelor care conduc către aderarea noastră la OCDE și ne apropie de partenerii noștri internaționali strategici. Ea denotă angajamentul și efortul național de accelerare a dezvoltării, pentru a alinia România la economiile avansate și la valorile comune de progres și prosperitate socială.

Distinși invitați,
Banca Națională a României a fost constant implicată în acest proces. Încă din anul 2008, în conformitate cu mandatul său legal, Banca Națională a României s-a angajat în dezvoltarea relației cu OCDE. BNR a contribuit la o serie de documente și studii OCDE, a stabilit contacte directe cu structurile OCDE relevante și a organizat întrevederi la nivel înalt sau tehnic între reprezentanții BNR și cei ai OCDE. În mai 2017, am găzduit aici, la sediul BNR, conferința „România și OCDE – Proiecții în prezent și viitor”, într-un format similar celui de astăzi.

După decizia Consiliului OCDE din 2022 de a deschide formal procesul de aderare a României, BNR s-a implicat într-o serie de demersuri punctuale, inclusiv elaborarea de contribuții pentru autoevaluările referitoare la alinierea legislației naționale la prevederile unor instrumente juridice ale OCDE. În calitate de punct focal pentru România în relația cu Comitetul pentru piețe financiare al OCDE, BNR va coordona procesul de completare a chestionarului de aderare în baza căruia acest comitet va evalua nivelul de pregătire al României pentru aderare în acest domeniu.

Parteneriatul României cu OCDE este esențial pentru promovarea priorităților necesare dezvoltării durabile. Banca Națională a României este angajată total, alături de Guvern, în efortul de aderare a României la OCDE.

Vă urez tuturor o discuție fructuoasă astăzi.

București, 3 mai 2023