Banca Națională a României - ”Ziua porților deschise”

17 aprilie 2019 - 139 de ani de la înființare



Cu ocazia împlinirii a 139 de ani de la înființare, Banca Națională a României a organizat miercuri, 17 aprilie 2019, evenimentul „Ziua porţilor deschise”. Cu acest prilej, publicul a putut descoperi sediul istoric al BNR (Palatul Vechi din București), una dintre clădirile monumentale ale orașului, care se remarcă prin stilul eclectic, cu o arhitectură de tip baroc, similar palatelor bancare europene ale sfârșitului de secol XIX (între 1884 şi 1890).


Aproximativ 2.500 de persoane au vizitat cele mai reprezentative spații ale Palatului vechi, cum ar fi Sala Consiliului de Administrație și vechiul cabinet al Guvernatorului, Sala de Marmură, colecția numismatică și expozițiile: „Istoria leului”, „Banca Națională a României și Marea Unire”, „Istoria bancnotei românești” și „TezAur”.

De asemenea, peste 2.900 de persoane au vizitat sucursalele regionale și agențiile BNR din țară.

“Este o onoare faptul că publicul a fost alături de Banca Națională a României, într-un număr atât de mare, cu ocazia aniversării a 139 de ani de la înființarea instituției. Curiozitatea publicului și gândurile bune primite la ceas aniversar reprezintă o dovadă de susținere și, cu siguranță, “Ziua porților deschise” va deveni o tradiție a BNR”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, participant la eveniment.

Sala Consiliului de Administrație, o încăpere cu o valoare patrimonială incomensurabilă, având decoraţiuni de o policromie variată de factură neoclasică franceză, cu puternice accente baroce, este locul în care s-au luat de-a lungul timpului cele mai importante decizii cu privire la situaţia financiar-bancară a ţării.

În această sală, au putut fi admirate patru picturi foarte valoroase, care au fost comandate celor mai importanţi pictori români de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Este vorba despre celebrul tablou Rodica – la secerat, semnat de Nicolae Grigorescu, de o pictură cu temă marină ce îi aparține lui Eugeniu Voinescu și de operele Mercur, zeul roman al comerţului şi Prometeu, realizate de G. D. Mirea.

De asemenea, în cadrul expozițiilor din Muzeu vizitatorii au putut descoperi una dintre cele mai valoroase colecții numismatice din România, care acoperă o perioadă de peste două milenii și jumătate.


Expoziția Istoria leului a oferit o incursiune în lumea banilor, care cuprinde seria completă de monede emise de statul român, începând cu anul 1867 și până la denominarea leului din anul 2005, precum și principalele tipuri de bancnote.


Vizitatorii s-au bucurat de o călătorie imaginară pe harta geografică a lumii, în expoziția permanentă "TezAur " unde au putut admira preţioasele lingouri și monede din aur.

„Oamenii au fost foarte încântaţi şi bucuroşi că pot vedea interioarele Palatului Vechi și nu se aşteptau ca încăperile deschise să fie atât de impresionante. Colecțiile de monede de aur și micul Tezaur au reprezentat, de asemenea, o mare atracție pentru public”, a precizat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, la finalul evenimentului.

Reamintim că BNR oferă permanent tururi ghidate gratuite pentru publicul interesat de moștenirea istorică, monetară și culturală a Băncii Naționale a României. Mai multe informații despre programarea unei vizite la BNR sunt disponibile aici

Mulțumim tuturor celor care ne-au vizitat!


GALERIE FOTO