Joi, 10 octombrie 2019, elevii Colegiului Național “Spiru Haret” din București au vizitat Banca Națională a României, în cadrul proiectului EUROSCOLA, organizat anual de Parlamentul European pentru liceenii din statele membre UE. Scopul acestui program este de a informa tinerii despre procesul de integrare europeană și de a le susține inițiativele în ceea ce privește construcția și dezvoltarea Uniunii Europene.
În cadrul vizitei, elevii au avut ocazia să admire câteva dintre cele mai reprezentative și încărcate de istorie spații din Palatul Vechi: Muzeul BNR, Biblioteca și Sala de Consiliu, cea din urmă fiind cunoscută mai ales pentru celebrul tablou al pictorului Nicolae Grigorescu, Rodica – la secerat.
Având în vedere că tematica proiectului EUROSCOLA din acest an vizează Rolul educației și al învățării unei meserii în formarea unui parcurs existențial demn și frumos, elevii au ales să prezinte poveștile unor personalități reprezentative pentru domeniul lor de activitate, care s-au remarcat atât prin contribuția lor la bunăstarea comunității, cât și prin influența avută în susținerea educației pentru performanță. În acest scop, ei l-au invitat pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, să le acorde un interviu având ca subiect importanța educației în dezvoltarea personală și profesională a tinerilor.
Acesta le-a vorbit despre profesorii care au contribuit la formarea sa ca profesionist în domeniul financiar-bancar, menționându-i pe economiștii Costin Murgescu și Costin C. Kirițescu (cel din urmă a fost și coordonatorul tezei sale de doctorat). De asemenea, guvernatorul BNR i-a îndemnat pe elevi să citească și să se informeze constant, evidențiind importanța studiului în cariera sa:
“Dacă e să stabilesc o ierarhie (dintre următoarele ipostaze: profesor universitar, academician, guvernator al BNR – n. red.), probabil că aș acorda întâietate studiului. Eu, de când mă știu, citesc. […] înainte de a deveni guvernator, am fost cercetător la Institutul de Economie Mondială”.
Nu în ultimul rând, Mugur Isărescu a accentuat rolul educației financiare ca fundament al unei societăți sănătoase:
“Știți care este cea mai mare sursă de stres, în opinia unora? Să ai datorii pe care nu le mai poți plăti. Educația financiară este extrem de utilă”.
Concursul Național EUROSCOLA se află la a XII-a ediție, iar tema din acest an este “Educație și formare 2020”, vizând crearea unui cadru strategic bazat pe promovarea tuturor formelor de educație (formală, non-formală sau informală) și pe sprijinirea statelor membre de a le asigura cetățenilor capacitatea de integrare profesională.