Simpozionul cu tema „Tezaurul României evacuat la Moscova – un drept de creanță mai vechi de un secol”


Luni, 20 noiembrie 2023, Banca Națională a României a organizat Simpozionul cu tema Tezaurul României evacuat la Moscova – un drept de creanță mai vechi de un secol, cu ocazia împlinirii a 107 ani de la evacuarea acestuia. În cadrul evenimentului, au fost prezentate volumele The Romanian National Bank Treasure taken to Moscow and never returned, de Cristian Păunescu și The Destiny of Romania’s Treasury – Arguments from the Russian Archives, de Ilie Schipor, prin intermediul cărora problematica Tezaurului trimis la Moscova și, ulterior, sechestrat de URSS, înregistrează un pas important spre internaționalizare.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a susținut un discurs în deschiderea simpozionului, aducând în discuție acțiunile pe care statul român le-a întreprins în vederea restituirii bunurilor confiscate de Uniunea Sovietică, precum și eforturile depuse de banca centrală pentru a informa corect opinia publică internațională în legătură cu această problemă. Astfel, BNR s-a preocupat de reconstituirea cadrului istoric în care au avut loc evenimentele, prin intermediul dosarului cu cele 166 de documente originale, păstrate în seiful Guvernatorului încă din 1922, care atestă dreptul României asupra bunurilor din Tezaurul depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial. Documentele au fost prezentate atât în ediții de studii sau în cadrul sesiunilor de comunicări, cât și în Comisia româno-rusă înființată în 2003 cu scopul de studia problemele izvorâte din istoria relațiilor bilaterale, inclusiv cea a Tezaurului României.

Nu în ultimul rând, Mugur Isărescu a reiterat faptul că acesta rămâne „singurul caz în care rezerva de aur monetar este încredințată cu acte în regulă și cu toate garanțiile depozitarului că va fi returnat oricând la cererea proprietarului” și, cu toate acestea, obligațiile asumate nu au fost respectate. El a mai amintit și de eforturile europarlamentarului Eugen Tomac din perspectiva internaționalizării problematicii Tezaurului, asigurându-l de sprijinul specialiștilor BNR în vederea organizării unor evenimente pe această temă, în cadrul Parlamentului European.

La eveniment, au mai avut intervenții:

  • Eugen Tomac, europarlamentar
  • Mihai Gribincea, consultant strategie BNR (Biroul bănci centrale - rol, evoluții, perspective) și fost ambasador al Republicii Moldova la București
  • Dorin Matei, redactor-șef „Magazin istoric”
  • Ilie Schipor, istoric militar

Moderatorul evenimentului a fost Cristian Păunescu, consilier al Guvernatorului BNR.

Simpozionul a fost transmis în direct pe canalul nostru de YouTube, precum și pe rețeaua socială Twitter.


Galerie foto