Discurs la semnarea protocolului de cooperare între BNR și Ministerul Educației Naționale

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, 26 noiembrie 2013


As prepared for delivery
Doamnelor și domnilor,
Distinsă asistență,Prezentul Protocol, semnat astăzi în prezența conducerii MEN și a membrilor CA al BNR, consolidează un parteneriat început acum trei ani și crează premisele dezvoltării unor noi activități în domeniul educației financiare.

Scopul acestui Protocol îl reprezintă cooperarea dintre cele două instituţii, în vederea însușirii, dezvoltării și aprofundării unor elemente ale educaţiei financiare la nivelul învăţământului preuniversitar, prin intermediul unor proiecte iniţiate de BNR.

Beneficiarii proiectelor și activităților comune sunteți voi dragi elevi și stimați profesori, prin intermediul disciplinei opționale „Educaţie financiară”, a proiectului „Să vorbim despre bani şi bănci” dar și al vizitelor la sediul central sau sediile rețelei teritoriale ale BNR și R.A. Monetăria Statului, în cadrul programului MEN: „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun”. Până în prezent membrii CA și lectorii BNR s-au întâlnit și au dialogat cu peste 2700 de elevi și 500 de profesori în 18 județe ale țării.

În egală măsură, prezentul Protocol se adresează studenților și cadrelor didactice universitare cărora le-am dedicat proiectul „BNR – Zilele porților deschise pentru studenții economiști”, implicând până astăzi peste 1600 de participanţi, beneficiari direcți ai seminariilor interactive susţinute de lectorii BNR. Conferințele publice ale membrilor CA al BNR fost audiate în acești ani de peste 11.000 de reprezentanți ai mediului academic, financiar-bancar, de afaceri și mass-media.

Spritul acestui Protocol este cel mai bine reprezentat de două proiecte, „Academica BNR” și „Strategica”, prin care dorim creșterea și dezvoltarea în continuare a dialogului cu mediul educațional, în calitate de formator al unei noi generaţii de specialişti în economie, dar şi al viitorilor lideri ai României.

Dragi elevi, stimați dascăli, vă mulțumesc că ați fost martorii semnării acestui angajament comun, care poate avea contribuții la o schimbare atât de necesară a  comportamentului, a mentalității și a dialogului în societatea noastră.