Discurs în cadrul evenimentului prilejuit de debutul la Bursa de Valori București a companiei Hidroelectrica

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR


Domnule Președinte al Senatului României,
Domnule Prim – Ministru al României, Domnule Consilier Prezidențial,
Domnule Ministru al Energiei,
Excelența Voastră, Doamnă Ambasador al Statelor Unite ale Americii în România,
Excelența Voastră, Domnule Ambasador al Marii Britanii în România,
Domnule Președinte al Bursei de Valori București,
Stimați invitați de onoare,
Doamnelor și Domnilor,

Bine ați venit la Banca Națională a României! Chiar în această sală, ce poartă numele Mitiță Constantinescu, în noiembrie 1995, și-a reînceput activitatea Bursa de Valori București.

Suntem onorați să găzduim evenimentul prilejuit de listarea la bursă a companiei Hidroelectrica, lider în producția de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național.

Cea mai mare listare din istoria Bursei de Valori București reprezintă un efort de echipă, pe parcursul mai multor ani. Impactul activității companiei este mult mai mare, fiind reflectat, zilnic, în lanțul de furnizori și clienți, în viețile beneficiarilor persoane fizice. Mixul de producție de energie din surse 100% regenerabile și integrarea progresului tehnologic, aduce avantaje competitive și valoare, atât companiei listate, cât și economiei românești și societății în care își desfășoară activitatea.

Pornind de la zero, companiile românești listate în prezent la Bursa de Valori București au acum o capitalizare cumulată de aproximativ 42 miliarde Euro. Creșterea poate mai puțin rapidă decât ne-am fi dorit a fost însă continuă și de consolidare treptată. Noi, la Banca Națională, punem mare preț pe abordarea chibzuită, sustenabilă, pe termen lung.

Astăzi, la 28 de ani de la reînființare, având în vedere și această listare, Bursa de Valori București își dă examenul de maturitate.


Distinși invitați,

Bursa de Valori București a fost înființată în 1882, la doi ani după Banca Națională a României. Nu sunt multe burse în lume care au o asemenea vechime.

Am fost și sunt un susținător al așezării fizice a Bursei de Valori București lângă BNR, acolo unde îi este locul, pilon de bază al capitalizării și finanțării economiei României. Inclusiv din perspectiva proximității, repet și accentuez faptul că vechea clădire a Bursei de Valori București, situată vizavi de Banca Națională a României, în centrul financiar al Bucureștiului poate da mărturie valorilor istoriei noastre naționale. Asta arată contribuția Bursei încă de la începutul vieții economice moderne a țării.

Cred că s-ar putea gândi serios în acest moment al maturizării, ca cel puțin o parte din instituție să revină la fostul sediul al Bursei, Palatul Bursei, actualul Palat al Camerei de Comerț și Industrie al Municipiului București. Palatul Bursei a fost construit între anii 1906 – 1912, după planurile arhitectului Ștefan Burcuș, un edificiu impunător de bastion financiar, care ne reprezintă mai bine în lumea finanțelor mondiale.

La Banca Națională a României găzduim în prezent o expoziție ce reflectă viața și arhitectura financiar – bancară bucureșteană la finalul secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea. În acele vremuri, în centrul istoric al Bucureștiului s-a dezvoltat “city-ul” bucureștean, pe fondul unei evoluții graduale, de la comerț la activități bancare și financiare tot mai sofisticate. Stimularea producţiei industriale și a serviciilor autohtone s-au aflat în strictă relaţie cu nevoia tot mai accentuată de credit. City-ul bucureștean al perioadei interbelice ne arată că 144 de bănci și 14 societăți de asigurare au funcționat în patrulaterul cuprins între cheiul Dâmboviței, Calea Victoriei, bd. Elisabeta și bd. Colței (bd. I. C. Brătianu). Acestea aveau agenții în țară dar şi peste hotare (Istanbul, Viena, Paris, New York). Erau conectate cu principalele burse și piețe financiare europene (Leipzig, Londra, Viena). Finanțarea bancară se împletea valorizator cu finanțarea prin intermediul piețelor financiare. Avem o istorie financiar – bancară cu care ne putem mândri.

La sfârșitul evenimentului de astăzi vă invităm să vizitați expoziția „Viața și arhitectura financiar – bancară bucureșteană, final de secol XIX și început de secol XX”, găzduită de Banca Națională a României.


Doamnelor și Domnilor,

Cultura de afaceri Europeană este orientată către finanțarea bancară, Europa fiind banco centrică. La nivelul Uniunii Europene și la nivelul României, prin eforturi susținute, se promovează necesitatea adâncirii piețelor financiare și importanța creșterii finanțării prin intermediul bursei, piețelor financiare. Atât din perspectiva diversificării riscurilor cât și a randamentelor, ancorarea finanțării la nivelul României, pe doi piloni, cel bancar și cel al pieței financiare, nu poate aduce decât avantaje, atât pe termen scurt cât și pe termen mediu și lung.

Banca Națională a României, parte integrantă a Sistemului European al Băncilor Centrale, favorizează adâncirea piețelor financiare, pentru diversificarea și îmbunătățirea accesului la finanțare, în contextul administrării riguroase a riscurilor privind stabilitatea financiară.

Rezultatele care stau în spatele evenimentului de astăzi, participarea unui număr important de investitori, resursele financiare dislocate și relocate, ne îndeamnă să fim prudent optimiști în privința construirii și validării unui mix de finanțare, adecvat, pentru noua etapă de dezvoltare a României. Ne dorim succes pe acest drum.

Îi felicit pe toți cei implicați în acest proces complex de listare și în special pe cei responsabili de rezultatele financiare și operaționale ale companiei listate.

Vă mulțumesc pentru atenție.

București, 12 iulie 2023