Cuvânt de deschidere cu ocazia aniversării a 33 de ani de la înființarea Institutului Bancar Român

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR


Distins auditoriu,
Doamnelor şi domnilor,

Sunt efectiv emoționat la deschiderea acestei conferințe organizată de IBR pentru a marca trecerea a 33 de ani de când BNR, cu sprijinul ARB, a pus bazele acestei instituții de pregătire și perfecționare a specialiștilor din sistemul financiar-bancar. Adresez felicitările mele conducerii prezente a IBR, oamenilor din Institut, colaboratorilor și, desigur, cursanților la programele sale de pregătire.

Îmi face o deosebită plăcere să remarc faptul că, de-a lungul acestor decenii, Institutul Bancar Român s-a dezvoltat și s-a maturizat, astăzi fiind un puternic centru de înaltă formare și perfecționare profesională. Toate aceste importante realizări i-au adus un recunoscut și binemeritat prestigiu în comunitatea specialiștilor bancari, atât din România, cât şi din Republica Moldova.

La acest ceas aniversar se cuvine să aducem un omagiu celor care au contribuit la înființarea și dezvoltarea Institutului. Fondat, așa cum spuneam, în toamna anului 1991 de către Banca Naţională a României şi Asociaţia Română a Băncilor, Institutului i se încredința o misiune esențială: aceea de a pregăti oamenii care aveau să lucreze în acest domeniu. Să nu uităm, eram la început de drum, atunci se puneau bazele noului sistem financiar-bancar românesc. Cred că merită să spunem că inițiativa noastră de atunci, a BNR și a ARB, a dovedit o corectă înțelegere a cerințelor vremurilor, a provocărilor pe care urma să le înfruntăm, a ceea ce trebuia să fie misiunea IBR.

Rezultatele obținute de IBR în acești ani vorbesc despre îndeplinirea acestei misiuni. Aniversarea de anul acesta ne oferă prilejul să spunem că, în această perioadă, Institutul a pregătit un număr de aproximativ 135.000 de specialişti în toate domeniile care aparțin industriei financiar-bancare, prin cursuri și seminarii dintre cele mai variate, de la certificări internaţionale şi programe specializate de educaţie financiară sau bancară, până la cursuri de inteligenţă artificială, conformitate, anti-fraudă şi securitate cibernetică.

În ultimii 5 ani, Institutul a continuat demersurile privind creşterea nivelului educaţiei financiare în plan naţional. Am în vedere programele desfășurate în rândul elevilor, profesorilor şi antreprenorilor. Ca o recunoaștere a acestor eforturi, IBR a fost decorat anul acesta, de către Preşedintele României, cu Ordinul Meritul Industrial şi Comercial în grad de ofiţer, cu ocazia Zilei Educaţiei Financiare.

Dezvoltarea continuă prin care a trecut Institutul, timp de 33 de ani, s-a soldat cu reconectarea neîncetată la cerințele reînnoite ale modernizării sistemului bancar al unei țări europene. Pe măsură ce s-a transformat și consolidat, IBR a devenit o instituție de prim rang, capabilă să răspundă exigențelor europene în materie. Încă din anul 1991, Institutul a demarat un proces de întărire a legăturilor cu reţeaua europeană a institutelor financiar-bancare – European Banking & Financial Services Training Association – EBTN și a sprijininit procesului de standardizare, acreditare, certificare şi asigurarea calităţii programelor de training specializat, destinate sectorului serviciilor financiar-bancare din ţările membre ale Uniunii Europene.

Mai ales după aderarea la Uniunea Europeană, dar și înainte, când România a trebuit să își însușească rapid aquis-ul comunitar și să își conecteze legislația internă la cea europeană, Institutul Bancar Român a trecut de la faza marcată, preponderent, de pregătirea „de bază”, de „entry-level” a viitorilor bancheri la faza de pregătire specializată și super-specializată a celor care deja lucrau în sistem. Iar feedback-ul despre modul în care a reușit să facă acest lucru a fost bun, trebuie să recunoaștem acest lucru și să îi felicităm încă o dată pe oamenii care au făcut posibil aceste rezultate de-a lungul timpului.

În prezent, traversăm o perioadă foarte diferită de ceea ce am trăit până acum. Cu cerințe noi, pe care trebuie să le înțelegem în realitatea lor „de pe teren”. Iar ele, spun asta de la bun început, ne îndeamnă să ne gândim la punerea bazelor unei noi etape de profesionalizare și reprofesionalizare a oamenilor noștri, a personalului din industria financiar-bancară. Digitalizarea și apariția inteligenței artificiale ne așează în față provocări necunoscute până acum 5-10 ani. Ce am trăit noi ca generații de bancheri cu 15-25 de ani de experiență în spate, aproape că nu se mai poate folosi dacă nu avem măcar câteva abilități pe parte de digitalizare dobândite între timp.

În acest context, necesitatea reprofesionalizării resursei umane din industria bancară se impune ca o acțiune continuă, susținută, sistematică, iar aici considerăm că rolul Institutului Bancar Român va fi unul esențial în viitor. Aceasta este, de altfel, tema conferinței de astăzi pe care, ca si dumneavoastră, o voi urmări cu interes.

Mai ales în actualele reașezări geostrategice din lume, proces care este așteptat să fie de durată, băncile vor trebui să își consolideze potențialul de organizații flexibile, capabile să își adapteze din mers businessul la multiple provocări: crize naționale, transnaționale, stări de conflict, război hibrid etc. Prin flexibilitate, toate provocările trebuie rapid transformate în resetări și oportunități, iar acest lucru nu se poate realiza decât cu specialiști și oameni responsabili, serioși.

Astăzi, Institutul Bancar Român dispune de un corp de experți temeinic pregătiţi, care prin probitate profesională contribuie activ la dezvoltarea şi consolidarea prestigiului acestei instituţii. De asemenea, dispune de echipamente performante, de programe adecvate, toate formând un complex de dotări ce face evidentă importanţa strategică a Institutului, de catalizator al noilor tendinţe din banking şi transpunerea lor în programe de training care au scopul de a dezvolta competenţe profesionale în concordanţă cu noile atribuții ale angajaţilor din sistem.

Eforturile comunităţii bancare trebuie să urmărească pregătirea profesională continuă a resursei umane din bănci. O resursă umană care deţine cunoştinţe şi competenţe profesionale avansate şi solide contribuie la menţinerea unei poziţii prudenţiale solide a băncilor şi, implicit, la asigurarea stabilităţii financiare. Se impune dezvoltarea unor standarde şi a unor cerinţe de pregătire care să creeze cadrul necesar pentru a asigura un nivel de cunoştinţe profesionale în linie cu evoluţiile de reglementare menţionate.

Ne îndreptăm într-adevăr către o nouă etapă în reprofesionalizarea resursei umane din industria financiar-bancară, care să asigure dezvoltarea unui sistem mai cuprinzător de pregătire, dar vă rog să nu uitați sau să subestimați rolul și responsabilitatea Institutului în domeniul educației financiar-bancare și în pregătirea formatorilor de opinie publică în domeniu.

Vă mulțumesc pentru atenție și vă doresc dezbateri fructuoase!