Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Circulară nr. 15 din 10.apr.1997
Monitorul Oficial, Partea I 69 18.apr.1997
Intrare în vigoare la 18.apr.1997
privind încasarea taxelor de viză

   Potrivit reglementărilor legale în vigoare, taxele în valută pentru vizele acordate în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat a României constituie venituri ale bugetului de stat.
   Ca urmare, pentru vizele acordate în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat a României, se vor aplica următoarele reglementări privind încasarea taxelor în valută:
   1. Societăţile bancare sau sucursalele băncilor străine care efectuează operaţiuni de schimb valutar în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat sunt autorizate să efectueze încasări în valută pentru taxe de viză, cu eliberarea de document corespunzător pentru această operaţiune şi cu posibilitatea perceperii de la plătitor a unui comision în valută de 3% din valoarea operaţiunii, dar minimum 2 dolari S.U.A. sau echivalentul în alte valute. Comisionul se încasează distinct, peste valoarea taxei în valută.
   2. Concomitent cu încasarea valutei, unităţile teritoriale ale societăţilor bancare sau sucursalelor băncilor străine vor vira la bugetul de stat, în contul 60.21.X.I.07.00.00, echivalentul în lei al acesteia, determinat la cursul pieţei valutare comunicat de Banca Naţională a României în ziua anterioară efectuării operaţiunii.
   Lunar, în primele 3 zile lucrătoare, unităţile teritoriale bancare vor comunica prin telex centralei băncii sumele, pe feluri de valută, care urmează să fie virate la rezerva valutară a statului.
   În termen de 3 zile lucrătoare de la primirea acestei comunicări, centrala băncii respective va vira sumele în valută în conturile externe de corespondent ale Băncii Naţionale a României şi va solicita acesteia decontarea echivalentului în lei, care se va efectua la cursul valutar menţionat la pct. 2.
   3. Operaţiunile de virare la bugetul de stat şi la rezerva valutară a statului a sumelor reprezentând taxele consulare de viză se efectuează fără perceperea de comisioane bancare.
   4. Societăţile bancare şi sucursalele băncilor străine vor raporta lunar Băncii Naţionale a României sumele în valută încasate, reprezentând taxe de viză, conform modelului anexat.
   *
   Societăţile bancare şi sucursalele băncilor străine vor lua măsuri pentru aplicarea prevederilor de mai sus.
   Prezenta circulară intră în vigoare la data publicării ei în Monitorul Oficial al României.
   Pe data intrării în vigoare a prezentei circulare îşi încetează aplicabilitatea prevederile Circularei Băncii Naţionale a României nr. 1 din 27 ianuarie 1993, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 211 din 30 august 1993.

   GUVERNATORUL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
MUGUR ISĂRESCU

   Bucureşti, 10 aprilie 1997.
   Nr. 15.

   ANEXĂ
 
   SOCIETATEA BANCARĂ/SUCURSALA BĂNCII STRĂINE
   SEDIUL ............................
   TELEFON/FAX .......................

   SITUAŢIA
taxelor de viză încasate în luna ...........
   
──────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Felul valutei Taxa de viză Comisionul perceput
crt.
──────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3
──────────────────────────────────────────────────────────────
1. USD
2. DEM
3. ....
──────────────────────────────────────────────────────────────

   Semnătura şi ştampila,
Data,

   NOTĂ:
   1. Situaţia se transmite centralizat, lunar, până la data de 5 a lunii următoare, la Banca Naţională a României - Direcţia generală operaţiuni monetare, valutare şi de credit.
   2. Datele din coloana a 2-a nu se includ în anexele nr. 1 şi 2 la Scrisoarea-circulară a Băncii Naţionale a României nr. V/10.015 din 25 noiembrie 1992.