Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Precizare nr. 3 din 24.feb.1997
Monitorul Oficial, Partea I 236 10.sep.1997
Intrare în vigoare la 10.sep.1997
privind evidenţierea în contabilitate, în cursul anului 1997, a diferenţelor de curs valutar de către societăţile bancare

   1. Operaţiunile comerciale cu decontare în valută, precum şi operaţiunile efective de încasări şi plăţi în valută se înregistrează în contabilitate la cursul valutar de referinţă al Băncii Naţionale a României, valabil pentru ziua operaţiunii.
   Diferenţele de curs valutar favorabile sau, după caz, nefavorabile, aferente operaţiunilor proprii ale băncii, de încasări şi plăţi efective în valută (cu excepţia operaţiunilor de subscriere şi de vărsare a capitalului social în valută), rezultate între valoarea la cursul valutar de referinţă al Băncii Naţionale a României valabil pentru ziua în care a avut loc operaţiunea de încasare sau plata şi valoarea la cursul valutar cu care creanţele şi datoriile respective sunt evidenţiate în contabilitate la acea dată, se înregistrează în contul "Venituri din diferenţe de curs valutar" şi în contul "Cheltuieli din diferenţe de curs valutar", după caz.
   Suma reprezentând veniturile din diferenţe de curs valutar şi cea reprezentând cheltuielile din diferenţe de curs valutar se înscriu în formularul "Rezultate financiare", pe rânduri separate.
   2. Operaţiunile de subscriere şi de vărsare a capitalului social în valută, evidenţiate în conturile "Decontări cu acţionarii privind capitalul" şi "Capital social", se înregistrează la cursul valutar de subscriere aprobat de adunarea generală a acţionarilor.
   Diferenţele de curs valutar favorabile sau, după caz, nefavorabile, aferente operaţiunilor de subscriere şi de vărsare a capitalului social în valută, rezultate între valoarea la cursul valutar de referinţă al Băncii Naţionale a României valabil pentru ziua în care a avut loc operaţiunea de vărsare efectivă a capitalului social în valută şi valoarea la cursul valutar de subscriere, se înregistrează, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 252/1996, în contul "Alte rezerve", analitic distinct "Rezerve din diferenţe de curs aferente operaţiunilor de subscriere şi vărsare a capitalului social în valută".
   3. Elementele patrimoniale existente, exprimate legal în valută (cu excepţia celor evidenţiate în conturile "Decontări cu acţionarii privind capitalul" şi "Capital social"), se evaluează lunar, la cursul valutar de referinţă al Băncii Naţionale a României, valabil pentru ultima zi a lunii, iar influenţele rezultate se înregistrează în contul bifuncţional "Decontări din influenţe de curs valutar".
   În creditul acestui cont se înregistrează influenţele favorabile rezultate între valoarea la cursul valutar de referinţă al Băncii Naţionale a României, valabil pentru ultima zi a lunii, şi valoarea la cursurile valutare cu care activele şi pasivele în valută au fost înregistrate în contabilitate până la acea dată, iar în debit, influenţele nefavorabile rezultate între valoarea la cursul valutar de referinţă al Băncii Naţionale a României, valabil pentru ultima zi a lunii, şi valoarea la cursurile valutare cu care activele şi pasivele în valută au fost înregistrate în contabilitate până la acea dată.
   Soldul contului "Decontări din influenţe de curs valutar", stabilit lunar pe baza operaţiunilor menţionate mai sus, urmează să se regularizeze la finele anului, conform normelor ce se vor elabora pentru închiderea exerciţiului financiar pe anul 1997. Deci contul "Decontări din influenţe de curs valutar" nu se închide în cursul anului 1997, soldul acestuia înscriindu-se în "Situaţia patrimoniului", pe un rând distinct.

   GUVERNATORUL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
MUGUR ISĂRESCU

   Bucureşti, 24 februarie 1997.
   Nr. 3.