Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Circulară nr. 12 din 23.mar.1995
Monitorul Oficial, Partea I 75 26.apr.1995
Intrare în vigoare la 26.apr.1995
privind operaţiunile de decontări cu trezoreria generală a statului efectuate prin unităţile bancare

   1. În sensul art. 22 al Regulamentului nr. 10/1994 al Băncii Naţionale a României şi al prezentei circulare, prin operaţiuni de decontări cu trezoreria generală a statului se înţelege: operaţiunile de decontări cu bugetul de stat, cu bugetele locale, cu bugetul asigurărilor sociale de stat, cu fondurile speciale, cu mijloacele extrabugetare şi alte conturi ale instituţiilor publice.
   2. Unităţile bancare au obligaţia de a prezenta centralei Băncii Naţionale a României sau sucursalelor sale documentele privind operaţiunile de decontări cu trezoreria generală a statului, grupate pe următoarele categorii:
   a) operaţiuni de decontări cu bugetul de stat;
   b) operaţiuni de decontări cu bugetele locale;
   c) operaţiuni de decontări cu bugetul asigurărilor sociale de stat;
   d) operaţiuni de decontări cu fondurile speciale constituite în condiţiile legii;
   e) operaţiuni de decontări privind mijloacele extrabugetare ale instituţiilor publice;
   f) operaţiuni de decontări privind alte conturi ale instituţiilor publice.
   Documentele privind operaţiunile de decontări cu trezoreria generală a statului, astfel grupate, se totalizează în benzi de control al căror total se preia în dispoziţii de plată centralizatoare alcătuite pentru fiecare categorie.
   3. Durata operaţiunilor de decontări cu trezoreria generală a statului nu poate depăşi durata maximă a unei operaţiuni de decontare interbancară de acelaşi tip, locală sau interjudeţeană, stabilită prin art. 5 al Regulamentului nr. 10/1994 al Băncii Naţionale a României.
   4. Până la data de 31 decembrie 1995, pentru operaţiunile de decontări cu trezoreria generală a statului, agenţii economici şi instituţiile publice, plătitori de impozite, taxe şi alte venituri, vor folosi, ca document de decontare, dispoziţia de plată, reglementată prin Normele nr. 2/1980 ale Băncii Naţionale a României.
   Pe aceste dispoziţii de plată, agenţii economici vor înscrie, în mod obligatoriu, codul fiscal şi explicaţia privind natura şi scadenţa venitului respectiv, precum şi contul de venituri.
   În cazul plăţilor, instituţiile publice vor folosi, de asemenea, dispoziţia de plată.
   Conform Legii nr. 59/1934 asupra cecului, modificată prin Legea nr. 83/1994, nu vor fi acceptate la decontare de către unităţile bancare alte cecuri decât cele prevăzute în aceste legi.
   5. Societăţile bancare vor primi la decontare dispoziţii de încasare cu titlu de executare silită, în condiţiile art. 40 din Legea bugetului de stat pe anul 1995 nr. 22/1995.
   6. În cazul în care ordonatorul operaţiunii de decontare cu trezoreria generală a statului solicită unităţii bancare transmiterea acesteia prin telex, cu menţionarea expresă pe document, spezele telex sunt suportate de respectivul ordonator.
   7. Nerespectarea de către unităţile bancare a duratelor maxime de decontare a operaţiunilor cu trezoreria generală a statului, constatată de către organele de control ale Băncii Naţionale a României, se sancţionează cu o penalitate de 0,5% din sumele înscrise pe documentele respective pentru fiecare zi de întârziere, penalitate care se varsă la bugetul de stat.
   8. Operaţiunile de decontări cu trezoreria generală a statului nu fac obiectul compensării multilaterale a plăţilor interbancare fără numerar, conform art. 22 al Regulamentului nr. 10/1994 al Băncii Naţionale a României.
   9. Prezenta circulară intră în vigoare la data de 3 aprilie 1995.
   10. La data intrării în vigoare a prezentei circulare îşi încetează aplicabilitatea orice dispoziţie contrară.

   Guvernatorul Băncii Naţionale a României,
Mugur Isărescu

   Bucureşti, 23 martie 1995.
   Nr. 12.