Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Circulară nr. 14 din 8.apr.1994
Monitorul Oficial, Partea I 104 25.apr.1994
Intrare în vigoare la 25.apr.1994
privind piaţa valutară interbancară

   Având în vedere recentele evoluţii înregistrate pe piaţa valutară şi pentru trecerea treptată la o piaţă valutară interbancară definită conform standardelor internaţionale, începând cu data de 11 aprilie 1994 următoarele puncte din anexa nr. 3 (Norme privind organizarea şi funcţionarea pieţei valutare bancare) la Regulamentul privind efectuarea operaţiunilor valutare se reformulează după cum urmează:
   1. Punctul 4 va avea următorul conţinut:
   "4. Piaţa valutară bancară se compune din:
   a) licitaţii valutare pentru ordine de vânzare sau cumpărare de valută de valori egale cu sau peste 5.000 dolari S.U.A.;
   b) operaţiuni în afara licitaţiilor valutare pentru ordine de vânzare sau cumpărare de valută de valori până la 5.000 dolari S.U.A.;
   c) operaţiuni în afara licitaţiilor valutare pentru ordine de vânzare sau cumpărare de valută în numele şi contul societăţilor bancare, cu respectarea limitelor la poziţiile valutare nete stabilite de Banca Naţională a României."
   2. Punctul 13 alineatul 1 va avea următorul conţinut:
   "13. Băncile comerciale vor participa la şedinţele de licitaţie valutară în contul clienţilor, în baza ordinelor de vânzare sau cumpărare de valută, de valori egale sau peste 5.000 dolari S.U.A. Băncile comerciale autorizate vor accepta toate ordinele valide de cumpărare şi vânzare, indiferent de nivelul de curs indicat de client."
   3. Punctul 14 va avea următorul conţinut:
   "14. Persoanele juridice române pot depune ordine de vânzare sau cumpărare la licitaţiile valutare prin bănci comerciale din România, autorizate de Banca Naţională a României să participe la licitaţiile valutare potrivit prevederilor de la pct. 11 şi 12 din prezentele norme."
   4. Punctul 23 alineatul 2 va avea următorul conţinut:
   "- cursul de referinţă va fi stabilit la nivelul de echilibru între cerere (care se calculează prin cumularea descrescătoare în funcţie de curs a ordinelor de cumpărare) şi oferta (care se calculează prin cumularea crescătoare în funcţie de curs a ordinelor de vânzare). Nivelul de echilibru se situează la nivelul de curs la care diferenţa dintre cererea cumulată şi oferta cumulată este zero. În cazul unei soluţii diferite de zero, cursul de referinţă va fi stabilit la nivelul de curs la care diferenţa în modul dintre cererea cumulată şi oferta cumulată este cea mai apropiată de zero. În acest caz toate ordinele de cumpărare la niveluri de curs mai mari decât nivelul de echilibru, precum şi ordinele de vânzare la niveluri de curs mai mici decât nivelul de echilibru vor fi executate integral, iar ordinele de vânzare sau cumpărare la cursul de referinţă vor fi executate proporţional."
   5. Punctul 25 ultimul alineat va avea următorul conţinut:
   "Comunicatul oficial va fi dat publicităţii şi va cuprinde cel puţin următoarele elemente:
   - data şedinţei de licitaţie valutară;
   - cursul de referinţă;
   - cursul minim licitat la cumpărare;
   - cursul maxim licitat la cumpărare;
   - cursul minim licitat la vânzare;
   - cursul maxim licitat la vânzare;
   - volumul total al cererii de valută;
   - volumul total al ofertei de valută;
   - volumul tranzacţiilor încheiate.
   Concomitent cu comunicatul oficial, Banca Naţională a României va transmite societăţilor bancare şi mass-media lista cursurilor de schimb ale principalelor valute calculate pe baza cotaţiilor zilnice ale dolarului S.U.A. faţă de valutele respective, precum şi data valabilităţii cursurilor."
   6. Punctul 27 va avea următorul conţinut:
   "27. Operaţiunile în afara licitaţiilor valutare se efectuează numai pentru ordine de vânzare sau cumpărare valută de până la 5.000 dolari S.U.A."
   7. Punctul 34 va avea următorul conţinut:
   "34. Băncile comerciale pot participa în nume şi cont propriu la licitaţiile valutare nelimitat pentru cumpărarea şi vânzarea de valută, cu respectarea prevederilor Normelor nr. 9 din 28 decembrie 1993 privind supravegherea poziţiilor valutare ale societăţilor bancare."
   Cu data de 11 aprilie 1994 prevederile circularelor Băncii Naţionale a României nr. 20 din 31 august 1992 şi nr. 22 din 30 septembrie 1992 se anulează.
   Băncile comerciale române şi străine autorizate să funcţioneze în România vor asigura aducerea la îndeplinire şi respectarea celor prevăzute în prezenta circulară.

   Guvernatorul Băncii Naţionale a României,
Mugur Isărescu

   Bucureşti, 8 aprilie 1994.