Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Regulament nr. 4 , Rep. (1) din 27.dec.1993
Monitorul Oficial, Partea I 146 11.iul.1996
Intrare în vigoare la 11.iul.1996
privind rezervele obligatorii ale societăţilor bancare la Banca Naţională a României

   I. Dispoziţii generale

   Art. 1. - În conformitate cu prevederile art. 25 din Legea nr. 34/1991 privind Statutul Băncii Naţionale a României şi ale art. 16 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancară, societăţile bancare sunt obligate să păstreze în conturi, deschise la Banca Naţională a României, rezerve obligatorii în condiţiile prezentului regulament.
   Art. 2. - Sunt obligate să constituie rezerve obligatorii în conturi la Banca Naţională a României următoarele instituţii:
   a) societăţile bancare, constituite pe teritoriul României în conformitate cu prevederile Legii nr. 33/1991;
   b) sucursalele băncilor, persoane juridice străine care operează pe teritoriul României.
   Art. 3. - Rezervele obligatorii se înregistrează şi se menţin într-un singur cont al societăţii bancare, deschis la Centrala Băncii Naţionale a României.
   Modul de funcţionare şi codificarea acestui cont sunt stabilite prin reglementări distincte.
   Art. 4. - Termenii specifici utilizaţi în prezentul regulament vor avea următoarele accepţiuni:
   a) baza de calcul o constituie nivelul mediu, pe perioada de observare, al elementelor de pasiv din bilanţul societăţilor bancare asupra cărora se aplică rata rezervelor obligatorii;
   b) nivelul primar al bazei de calcul din bilanţul societăţilor bancare îl constituie nivelul elementelor de pasiv asupra cărora se aplică rata primară a rezervelor obligatorii;
   c) nivelurile marginale ale bazei de calcul le constituie nivelurile medii, pe perioada de observare, care depăşesc nivelul primar şi asupra cărora se aplică ratele marginale ale rezervelor obligatorii;
   d) perioada de observare este intervalul de timp pentru care se determină baza de calcul;
   e) perioada de aplicare este intervalul de timp în care trebuie menţinut în cont la Banca Naţională a României nivelul prevăzut al rezervelor obligatorii;
   f) rata primară a rezervelor obligatorii este rata (procentuală) care se aplică asupra nivelului primar al bazei de calcul;
   g) ratele marginale ale rezervelor obligatorii sunt ratele (procentuale) care se aplică asupra nivelurilor marginale ale bazei de calcul;
   h) nivelul prevăzut al rezervelor obligatorii reprezintă produsul dintre baza de calcul şi rata rezervelor obligatorii;
   i) nivelul efectiv al rezervelor obligatorii îl constituie soldul înregistrat de societatea bancară în contul pentru rezerve obligatorii şi se determină pe baza mediei soldurilor zilnice pe perioada de aplicare;
   j) excedentul de rezerve îl reprezintă diferenţa pozitivă dintre nivelul efectiv şi nivelul prevăzut al rezervelor obligatorii;
   k) deficitul de rezerve îl reprezintă diferenţa negativă dintre nivelul efectiv şi cel prevăzut al rezervelor obligatorii.

   II. Mecanismul sistemului rezervelor obligatorii

   Art. 5. - Baza de calcul se constituie din:
   a) mijloacele băneşti în moneda naţională atrase de societăţile bancare de la persoanele fizice şi juridice, sub formă de depozite sau instrumente negociabile sau nenegociabile, plătibile la vedere sau la termen, inclusiv sumele în tranzit între sediile societăţilor bancare. Se exceptează depozitele guvernamentale şi cele asimilate acestora, precum şi depozitele atrase de la alte instituţii care, la rândul lor, sunt obligate să constituie rezerve obligatorii;
   b) mijloacele băneşti în valută convertibilă, atrase de societăţile bancare de la persoanele fizice şi juridice, sub formă de depozite sau instrumente negociabile sau nenegociabile, plătibile la vedere sau la termen, inclusiv sumele în tranzit între societăţile bancare. Se exceptează sumele atrase de la alte societăţi bancare române sau străine.
   În funcţie de obiectivele politicii sale monetare şi de credit, Banca Naţională a României poate stabili ca, pentru anumite elemente ale bazei de calcul, expres menţionate, să diferenţieze ratele rezervelor obligatorii aplicabile şi să aplice una sau mai multe rate marginale ale rezervelor obligatorii.
   În cazul în care Banca Naţională a României decide aplicarea prevederilor alin. 2, nivelul prevăzut al rezervelor obligatorii se determină prin însumarea nivelurilor aferente fiecărui element al bazei de calcul.
   Rezervele obligatorii aferente mijloacelor băneşti în valute convertibile se calculează şi se păstrează în lei la cursul valutar în vigoare în ultima zi calendaristică anterioară perioadei de aplicare.
   La solicitarea expresă a societăţilor bancare, rezervele obligatorii aferente mijloacelor băneşti în valute convertibile pot fi constituite în valute convertibile, în condiţiile stabilite de Banca Naţională a României.
   Art. 6. - Perioada de observare o constituie a doua chenzină din luna anterioară şi prima chenzină din luna de aplicare. Nivelul bazei de calcul se determină ca medie pe perioada de observare a soldurilor zilnice ale elementelor de pasiv prevăzute la art. 5.
   La solicitarea societăţilor bancare, nivelul mediu al bazei de calcul poate fi stabilit pe seama soldurilor înregistrate în zilele de 7, 15, 23 şi 30 (31) din perioada de observare.
   În cazul în care se constată că valorile din zilele respective nu sunt caracteristice pentru nivelul mediu al bazei de calcul, Banca Naţională a României îşi rezervă dreptul de a solicita societăţii bancare determinarea bazei de calcul potrivit alin. 1.
   Art. 7. - În cazul în care rezervele obligatorii se determină pe baza unor rate marginale diferite de rata primară, societăţile bancare vor furniza Băncii Naţionale a României informaţiile necesare determinării nivelului primar şi, respectiv, a nivelurilor marginale ale rezervelor obligatorii, în condiţiile prevăzute la art. 8.
   Art. 8. - În termen de 5 zile lucrătoare de la expirarea perioadei de observare, societăţile bancare vor comunica în scris Băncii Naţionale a României - Direcţia generală operaţiuni monetare valutare şi de credit - baza de calcul pentru determinarea rezervelor obligatorii.
   Necomunicarea în termenul stabilit a bazei de calcul atrage după sine stabilirea discreţionară a acesteia de către Banca Naţională a României, cu toate consecinţele care decurg asupra nivelului rezervelor obligatorii.
   Art. 9. - Perioada de aplicare este luna calendaristică. Pe durata acesteia, societăţile bancare sunt obligate să menţină în cont la Banca Naţională a României nivelul prevăzut al rezervelor obligatorii.
   Încadrarea în cerinţele privind rezervele obligatorii se realizează atunci când nivelul efectiv al rezervelor obligatorii, definit în art. 4 lit. i), este egal cu nivelul prevăzut al acestora.
   Art. 10. - În cazul în care nivelul efectiv al rezervelor obligatorii este mai mic decât cel calculat, poate fi luată în considerare în completarea rezervelor obligatorii şi o parte a numerarului aflat în casieriile societăţilor bancare.
   Includerea numerarului în calculul nivelului efectiv al rezervelor obligatorii se face la cererea expresă a societăţilor bancare, în limitele stabilite de Banca Naţională a României.
   Pentru numerarul inclus în nivelul efectiv al rezervelor obligatorii, Banca Naţională a României nu bonifică dobândă.
   Art. 11. - Banca Naţională a României stabileşte ratele rezervelor obligatorii în funcţie de obiectivele sale de politică monetară şi le comunică societăţilor bancare cu cel puţin 7 zile înainte de perioada de aplicare.
   Ratele rezervelor obligatorii rămân în vigoare până la comunicarea expresă a modificării lor.
   Art. 12. - Nivelul efectiv al rezervelor obligatorii, determinat conform art. 4 lit. i), este purtător de dobândă până la nivelul prevăzut al rezervelor obligatorii.
   Banca Naţională a României stabileşte şi poate modifica, fără preaviz, rata dobânzii pentru rezervele obligatorii.
   Excedentul de rezerve, aşa cum este definit la art. 4 lit. j), nu este purtător de dobândă.
   Art. 13. - Pentru deficitul de rezerve, aşa cum este definit la art. 4 lit. k), se calculează şi se percepe o dobândă penalizatoare specială pe durata unei luni calendaristice, cu o rată stabilită de Banca Naţională a României.
   Rata dobânzii penalizatoare se comunică fără preaviz.

   III. Dispoziţii finale

   Art. 14. - Banca Naţională a României îşi rezervă dreptul de a verifica, la sediul societăţilor bancare, exactitatea datelor comunicate pentru calculul rezervelor obligatorii. Societăţile bancare au obligaţia de a păstra documentaţia aferentă pe o perioadă de un an.
   Verificarea se poate realiza în centralele, sucursalele, filialele şi agenţiile societăţilor bancare, rezultatele constatate fiind consemnate în procese-verbale.
   Art. 15. - Constituie contravenţie la prezentul regulament modificarea unor operaţiuni contabile şi/sau a unor raportări statistice, cu scopul vădit de a diminua nivelul prevăzut al rezervelor obligatorii, dacă faptele nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât să constituie, potrivit legii penale, infracţiuni. Contravenţia se constată cu ocazia verificărilor efectuate potrivit art. 14 şi se sancţionează de către conducerea executivă a Băncii Naţionale a României cu avertisment sau cu amendă de la 10 milioane lei la 100 milioane lei, cu respectarea prevederilor art. 49-51 din Legea nr. 34/1991 privind Statutul Băncii Naţionale a României.
   Art. 16. - În cazul în care, cu ocazia verificării efectuate la sediul unei societăţi bancare, se constată că soldul numerarului în casierie este mai mic decât cel raportat pentru includerea în nivelul efectiv al rezervelor obligatorii, Banca Naţională a României poate decide suspendarea aplicării prevederilor art. 10 pentru societatea bancară respectivă.

   NOTĂ:
   Prevederile art. 5 alin. 1 lit. b) şi alin. 5 au intrat în vigoare la data de 1 aprilie 1995, iar cele ale art. 15, la data de 1 iulie 1996.