Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Normă nr. 11 din 18.noi.1992
Monitorul Oficial, Partea I 325 14.dec.1992
Intrare în vigoare la 14.dec.1992
privind modul de aplicare a reglementărilor în vigoare referitoare la mijloacele de plată străine, devenite proprietate de stat conform legii

   În conformitate cu art. 165 din Codul de procedură penală, mijloacele de plată străine ridicate de organele de stat în vederea confiscării se depun în termen de 48 de ore de la ridicare la unităţile bancare.
   Potrivit art. 3 din Hotărîrea Guvernului nr. 662 din 20 septembrie 1991 privind modul de valorificare a bunurilor care au devenit proprietate de stat potrivit legii, mijloacele de plată în valută liber convertibilă se depun la Banca Naţională a României, contravaloarea acestora în lei urmînd să se vireze, în termen de 5 zile, în contul bugetului de stat.

   În aplicarea prevederilor legale de mai sus, se emit următoarele norme:

   1. Mijloacele de plată străine reţinute de organele de stat în vederea confiscării se depun, în termen de 48 de ore de la reţinere, la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţ, respectiv la Sucursala municipiului Bucureşti a Băncii Naţionale a României. Se depun, de asemenea, şi mijloacele de plată străine abandonate.
   2. Depunerea mijloacelor de plată străine prevăzute la pct. 1 se face pe bază de proces-verbal de predare-primire, întocmit în 5 exemplare, cu următoarele destinaţii:
   -2 exemplare - la organul deponent;
   -1 exemplar - la serviciul de contabilitate din sucursala Băncii Naţionale a României;
   -1 exemplar - la compartimentul tezaur şi casierie al sucursalei Băncii Naţionale a României;
   -1 exemplar - la Serviciul contencios al sucursalei Băncii Naţionale a României.
   În procesul-verbal de predare-primire se va înscrie, pentru fiecare valută, seria şi numărul biletelor care urmează a se prelua de către sucursala Băncii Naţionale a României.
   În cazul în care, cu ocazia preluării, se constată bancnote sau monede falsificate, pe verso-ul procesului-verbal de predare-primire se înscriu seria, numărul şi caracteristicile falsului şi se certifică prin semnătura casierului şef al sucursalei Băncii Naţionale a României şi a delegatului organului deponent. Bancnotele şi monedele falsificate sînt predate organelor de poliţie în vederea cercetării şi iniţierii acţiunilor corespunzătoare, conform normelor specifice în materie, inclusiv pentru distrugerea acestora.
   În mod similar se procedează şi în cazul bancnotelor şi monedelor constatate ca fiind scoase din circulaţie, cu menţiunea că acestea se restituie deponentului.
   Preluarea, verificarea autenticităţii şi păstrarea valutei în compartimentul de tezaur şi casierie al sucursalei Băncii Naţionale a României se fac potrivit Normelor Băncii Naţionale a României privind operaţiunile de casă.
   3. Mijloacele de plată străine convertibile sau neconvertibile preluate conform pct. 2 de mai sus se constituie în gropuri de valută pentru fiecare cauză, cu valoarea de 1 leu/grop, pe numele organului care le-a depus, şi se înregistrează în contul din afara bilanţului 03.21 "Valuta din confiscări primită spre păstrare".
   4. Organul de stat depunător are obligaţia să transmită sucursalei Băncii Naţionale a României titlul executoriu definitiv sau să comunice acesteia, în scris, expirarea termenelor prevăzute de lege de la care mijloacele de plată străine depuse la bancă devin proprietate de stat.
   5. Pe baza titlurilor executorii definitive sau a comunicărilor prevăzute la pct. 4, mijloacele de plată străine convertibile se fac venit la bugetul de stat în termen de 5 zile de la data primirii de către bancă a titlului executoriu definitiv sau a comunicării, prin debitarea contului 22.10 "Valute efective în casă" şi creditarea contului 60.22.3.20 "Încasări din alte surse" deschis la sucursala judeţeană a Băncii Comerciale Române - S.A.
   Echivalentul în lei se va stabili la cursul din data efectuării operaţiunii de virare la bugetul de stat.
   Anterior virării la bugetul de stat, se va face înregistrarea mijloacelor de plată în contul 03.21 în coloana "Ieşiri".
   Celelalte mijloace de plată străine, atît cele devenite proprietate de stat pe baza titlului executoriu definitiv sau pe baza comunicării prevăzute la pct. 4, cît şi cele pentru care nu s-au emis astfel de titluri sau comunicări, rămîn înregistrate în evidenţa sucursalei Băncii Naţionale a României, conform celor prevăzute la pct. 3.
   6. Restituirea mijloacelor de plată străine către persoanele îndreptăţite se face de către sucursalele Băncii Naţionale a României, cu avizul consilierului juridic al acestora, pe baza titlului executoriu definitiv, conform legislaţiei în vigoare şi în termen legal de prescripţie, astfel:
   a) În cazul mijloacelor de plată străine convertibile al căror echivalent în lei a fost virat la bugetul de stat conform pct. 5, sucursalele Băncii Naţionale a României vor solicita, în scris, acordul direcţiilor generale a finanţelor publice şi controlului financiar de stat, în care scop, în scrisoarea de solicitare a acordului se vor menţiona numărul, data şi valoarea documentului cu care s-a efectuat virarea sumei la bugetul de stat. La această scrisoare se anexează, în fotocopie, titlul executoriu definitiv în baza căruia urmează a se efectua restituirea sumei în valută.
   După primirea acordului sus-menţionat, anterior restituirii, se efectuează reevaluarea valutei la cursul din ziua restituirii, prin creditarea (debitarea) contului 83.99 "Alte decontări". Operaţiunea de restituire se va face prin preluarea, din contul 60.22.3.20, a sumei virate bugetului de stat, urmînd ca diferenţa dintre echivalentul în lei la data restituirii şi suma preluată de la bugetul de stat să se înregistreze în contul 83.99 "Alte decontări".
   b) În cazul mijloacelor de plată străine neconvertibile, precum şi în cazul celor convertibile al căror echivalent în lei nu a fost virat încă la bugetul de stat, restituirea se va face numai prin înregistrarea în contul 03.21 în coloana "Ieşiri".
   7. În situaţiile în care organul deponent solicită restituiri de valută ca urmare a soluţionării unor contestaţii la nivelul acestora, sucursalele Băncii Naţionale a României vor restitui sumele respective pe baza următoarelor documente:
   -cerere scrisă a organului deponent;
   -delegaţie de împuternicire pentru persoana desemnată de organul deponent să ridice valuta de la bancă;
   -proces-verbal de predare-primire în care se vor menţiona cantităţile şi cupiurile de valută restituite şi cauza la care se referă.
   Procesul-verbal se întocmeşte în 3 exemplare, cu următoarea destinaţie: un exemplar la compartimentul tezaur şi casierie, un exemplar la serviciul contabilitate, iar un exemplar se înmînează delegatului împuternicit să ridice valuta.
   În baza exemplarului primit, serviciul contabilitate înregistrează restituirea în contul 03.21, în coloana "Ieşiri".
   8. Prevederile prezentelor norme se aplică în mod corespunzător şi pentru mijloacele de plată străine, existente la sucursalele Băncii Naţionale a României, provenind din depuneri, în vederea confiscării, indiferent de data depunerii lor.
   9. Operaţiunile de preluare, înregistrare şi restituire a mijloacelor de plată străine care fac obiectul prezentelor norme se efectuează fără percepere de comision.

   Guvernatorul Băncii Naţionale a României,
Mugur Isărescu

   Bucureşti, 18 noiembrie 1992.