Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Ordin nr. 616 din 11.noi.1991
Monitorul Oficial, Partea I 245 30.noi.1991
Intrare în vigoare la 30.noi.1991
pentru aducerea la îndeplinire a hotărîrilor consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României privind unificarea cursurilor de schimb şi introducerea convertibilităţii interne, limitate, a leului

   Pentru aducerea la îndeplinire a hotărîrilor consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României privind unificarea cursurilor de schimb şi introducerea convertibilităţii interne, limitate, a leului,
   în temeiul prerogativelor conferite prin Legea nr. 34/1991 privind Statutul Băncii Naţionale a României şi prin Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancară,
   avînd în vedere raportul prezentat de primul-ministru în Parlamentul României şi prevederile Hotărîrii Guvernului nr. 763 din 9 noiembrie 1991 cu privire la unificarea cursurilor de schimb ale leului şi extinderea convertibilităţii interne a leului la operaţiunile valutare curente,
   guvernatorul Băncii Naţionale a României emite următorul ordin:

   Art. 1. - Pe teritoriul României, toate încasările, plăţile şi decontările se efectuează numai în lei, în condiţiile stabilite prin Regulamentul privind operaţiunile curente şi transferurile de capital cu mijloace de plată străine, emis de Banca Naţională a României şi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 101 din 13 mai 1991.
   Moneda naţională "leul" are numai circulaţie internă, fiind interzisă introducerea sau scoaterea din ţară a bancnotelor sau altor înscrisuri de valoare exprimate în lei, cu excepţia situaţiilor reglementate expres de Banca Naţională a României.
   Art. 2. - Începînd cu data de 11 noiembrie 1991 se introduce convertibilitatea internă, limitată, a leului la operaţiuni de cont curent pentru tranzacţii de export-import cu mărfuri şi servicii, precum şi alte transferuri.

   Cursul valutar

   Art. 3. - Se renunţă la cursul oficial de 60 lei pentru 1 dolar S.U.A. şi la sistemul de stabilire a acestuia pe bază de coş valutar.
   Art. 4. - De la data de 11 noiembrie 1991, cursul de cumpărare-vînzare al leului faţă de alte valute se va determina, zilnic, pe piaţa valutară interbancară, pe baza unei proceduri stabilite de Banca Naţională a României.
   La piaţa valutară interbancară vor participa Banca Naţională a României şi băncile comerciale autorizate.
   Art. 5. - Cursul leului faţă de alte valute, stabilit zilnic pe piaţa valutară interbancară, se comunică de Banca Naţională a României şi se va aplica tuturor tranzacţiilor valutare efectuate pe teritoriul României.

   Regimul valutar şi controlul operaţiunilor cu devize

   Art. 6. - De la data prezentului ordin, agenţii economici, indiferent de forma de organizare şi proprietate, nu vor mai avea conturi valutare. Lichidarea disponibilităţilor din conturile valutare se va realiza astfel:
   a) pentru agenţii economici cu capital integral de stat, disponibilităţile valutare ale acestora vor fi cumpărate în totalitate de Banca Naţională a României la cursul de 180 lei pentru 1 dolar S.U.A.;
   b) pentru agenţii economici cu capital mixt, cota-parte din disponibilităţile valutare ale acestora, proporţional cu cota de participare a capitalului de stat subscris, va fi cumpărată de Banca Naţională a României la cursul de 180 lei pentru 1 dolar S.U.A.;
   c) disponibilităţile valutare ce se preiau de Banca Naţională a României, potrivit prevederilor de la lit. a) şi b) de mai sus, se constituie în rezervă valutară, iar contravaloarea în lei va fi folosită, cu prioritate, pentru deblocarea plăţilor în economie, operaţiunile efectuîndu-se potrivit normelor Băncii Naţionale a României;
   d) cota-parte de disponibilităţi rămase la dispoziţia agenţilor economici cu capital mixt de la lit. b) de mai sus, precum şi disponibilităţile valutare din conturile agenţilor economici privaţi trebuie utilizate pentru importuri şi alte operaţiuni de cont curent sau vîndute pe piaţa valutară la cursul zilei, pînă la 31 decembrie 1991.
   Art. 7. - Toţi agenţii economici vor ceda integral, începînd cu 11 noiembrie 1991, toate încasările în devize din exporturi de mărfuri şi servicii sau alte transferuri la băncile din ţară autorizate de Banca Naţională a României, contra lei, la cursul zilei.
   Art. 8. - Pentru plăţi privind operaţiuni de cont curent (importuri de mărfuri şi servicii, precum şi alte transferuri - dobînzi, dividende etc.), toţi agenţii economici vor putea efectua transferuri de devize prin băncile comerciale autorizate, contra lei, la cursul zilei, în conformitate cu normele Băncii Naţionale a României, după următoarea procedură:
   -cererile de transfer se prezintă la băncile comerciale concomitent cu depunerea contravalorii în lei, care să ateste capacitatea de plată a agentului economic şi să asigure respectarea regulilor de prudenţă bancară;
   -băncile comerciale vor exercita controlul bancar, pe bază de documente, care să confirme că transferul solicitat este o tranzacţie de cont curent;
   -solicitările de transferuri pentru sume ce depăşesc 10.000 dolari S.U.A. sau echivalentul în alte valute se prezintă spre autorizare Oficiului de control devize din Banca Naţională a României;
   -importurile considerate vitale pentru economie (resurse energetice şi unele alimente) au prioritate pe bază de garanţie bugetară a Ministerului Economiei şi Finanţelor, în favoarea Băncii Naţionale a României.
   Exercitarea controlului valutar se efectuează potrivit normelor Băncii Naţionale a României atît la societăţile bancare, cît şi la toţi agenţii economici autorizaţi să desfăşoare tranzacţii valutare.
   Art. 9. - În cazuri speciale, persoanele juridice române pot deschide conturi valutare în ţară sau în străinătate, numai cu autorizarea prealabilă a Băncii Naţionale a României şi cu respectarea reglementărilor legale.
   Art. 10. - Persoanele fizice pot deţine sume în valută, în numerar sau în conturi bancare.
   Schimbul valutar se poate efectua numai prin bănci şi case de schimb autorizate potrivit normelor Băncii Naţionale a României publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 18 iulie 1991.
   Art. 11. - Ieşirile de capitaluri din ţară sînt permise numai în cazuri speciale, în condiţiile legii şi cu autorizarea prealabilă a Băncii Naţionale a României.

   Dispoziţii finale

   Art. 12. - Diferenţele de curs la operaţiunile angajate anterior, în condiţiile utilizării cursului oficial al leului, vor fi reglementate prin norme comune ale Ministerului Economiei şi Finanţelor şi Băncii Naţionale a României.
   Art. 13. - Nerespectarea prevederilor prezentului ordin constituie contravenţie, dacă fapta nu este săvîrşită în astfel de condiţii încît, potrivit legii, să fie infracţiune şi se sancţionează în conformitate cu prevederile Legii nr. 33/1991 privind activitatea bancară şi ale Hotărîrii Guvernului nr. 763 din 9 noiembrie 1991 cu privire la unificarea cursurilor de schimb ale leului şi extinderea convertibilităţii interne a leului la operaţiunile valutare curente.
   Art. 14. - Prezentul ordin intră în vigoare la data semnării şi se publică în Monitorul Oficial al României.

   Mugur Isărescu,
guvernatorul Băncii Naţionale a României

   Bucureşti, 11 noiembrie 1991.
   Nr. 616.