Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Circulară nr. 1471 din 7.oct.1991
Monitorul Oficial, Partea I 226 12.noi.1991
Intrare în vigoare la 12.noi.1991
privind modul de efectuare a transferurilor de capital cu mijloace de plată străine

   1. Transferurile de capital cu mijloace de plată străine se efectuează în conformitate cu dispoziţiile prezentei circulare.
   2. În sensul prevederilor prezentei circulare, constituie transferuri de capital cu mijloace de plată străine sumele în valută transferate în străinătate, indiferent de forma sub care se efectuează - transferuri bancare, plăţi în numerar, compensaţii de creanţe etc. -, care sînt destinate pentru:
   a) investiţiile de capital în străinătate ale persoanelor juridice şi fizice române, sub formă de investiţie directă sau sub formă de participaţii la capitalul social, la firme din străinătate;
   b) investiţiile de portofoliu (acţiuni, obligaţiuni, titluri de stat şi alte hîrtii de valoare, cumpărate de pe piaţa financiară externă de către persoane juridice şi fizice române);
   c) creditele externe acordate de persoanele juridice şi fizice române, cu excepţia creditelor bancare pe termen de pînă la un an inclusiv;
   d) rambursarea ratelor de credite externe primite de persoane juridice şi fizice române;
   e) orice alte transferuri de sume în valută, în străinătate, care nu au drept corespondent o contraprestaţie (livrări de mărfuri, executări de lucrări, prestări de servicii etc.).
   3. Operaţiunile de transferuri externe prezentate la pct. 2 de mai sus sînt supuse autorizării Băncii Naţionale a României, după cum urmează:
   a) operaţiunile prezentate la pct. 2 lit. a) şi b), precum şi creditele bancare pe termen de peste un an se autoriză de Banca Naţională a României - Oficiul de control al devizelor:
   b) pentru operaţiunile prevăzute la pct. 2 lit. c), d) şi e) sînt delegate băncile comerciale româneşti, prin care se derulează operaţiunile respective, să le autorizeze şi să le efectueze direct în baza atribuţiilor prevăzute în autorizaţiile lor de funcţionare.
   4. Sînt supuse, de asemenea, autorizării Băncii Naţionale a României - Oficiul de control al devizelor - succesiunile, sumele realizate de persoane fizice străine din valorificarea în România de bunuri imobiliare, precum şi din transferuri de pensii în străinătate, autorizare care se va da pe baza avizului Ministerului Economiei şi Finanţelor în conformitate cu prevederile legale şi cu acordurile încheiate de România cu alte state.
   5. Plăţile pentru cotizaţii şi contribuţii la organisme şi organizaţii din străinătate ale persoanelor juridice şi fizice române se efectuează prin băncile comerciale româneşti, care vor controla, pe baza documentaţiei prezentate de solicitanţi, afilierea la organismul sau organizaţia respectivă.
   6. Pentru obţinerea avizului Ministerului Economiei şi Finanţelor şi a autorizării Băncii Naţionale a României, solicitanţii vor prezenta documentaţia din care să rezulte sursa de provenienţă a sumei pentru care se solicită transferul în străinătate, precum şi dovada scrisă din partea organelor financiare că titularul sumei nu are debite în România reprezentând impozite sau alte obligaţii legale de plată faţă de stat, neachitate.
   7. Pentru aducerea la îndeplinire a reglementărilor din prezenta circulară, băncile comerciale vor urmări ca pe documentele ce le sînt prezentate de persoanele juridice şi persoanele fizice în vederea efectuării oricărei operaţiuni de transfer bancar sau de ridicări de valută în numerar, solicitanţii să menţioneze destinaţia pe care o vor da sumelor respective.
   Totodată, băncile comerciale vor solicita documentele justificative corespunzătoare din care să rezulte natura operaţiunilor ce le-au fost depuse de titular şi, după caz, autorizările prevăzute de prezenta circulară.
   8. Avînd în vedere prevederile Regulamentului valutar emis de Banca Naţională a României la 13 mai 1991, referitoare la limita maximă de valută efectivă (numerar) pe care persoanele fizice rezidente în România o pot scoate din ţară, băncile comerciale pot elibera valută în numerar pentru operaţiuni de natura transferurilor de capital numai pînă la echivalentul a 5.000 dolari S.U.A., indiferent de categoria titularului sumei (persoană juridică sau persoană fizică).
   Sumele peste această limită se transferă numai pe cale bancară, în baza autorizărilor şi controlului prevăzute în prezenta circulară.
   9. Băncile comerciale vor ţine evidenţa tuturor operaţiunilor reprezentînd transferuri de capital executate şi le vor raporta Băncii Naţionale a României, conform modelului din anexă.

   Guvernatorul Băncii Naţionale a României,
Mugur Isărescu

   Bucureşti, 7 octombrie 1991.

   ANEXĂ
 
   BANCA ..................
   DIRECŢIA ...............

   SITUAŢIA
transferurilor de capital efectuate în luna ........ 199..
   
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Modalitatea de Ţara şi Scopul Nr. şi data
Nr. Titularul Nr. şi data efectuare banca unde (destinaţia) autorizaţiei
crt. şi Suma documentului (transfer bancar, s-a efectuat sumei sau
adresa bancar ridicare numerar transferul transferate aprobării de
etc.) transfer
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6 7
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Director,


   NOTĂ:
   Situaţia se întocmeşte centralizat de băncile comerciale şi se remite Băncii Naţionale a României - Oficiul de control al devizelor pînă la data de 10 a lunii următoare.