Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Regulament nr. 23 din 14.dec.2006
Monitorul Oficial, Partea I 1035 bis 1 28.dec.2006
Intrare în vigoare la 1.ian.2007
privind criteriile tehnice referitoare la organizarea şi tratamentul riscurilor, precum şi criteriile tehnice utilizate de autorităţile competente pentru verificarea şi evaluarea acestora

   Nr. 23/28

   Banca Naţională a României
   Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare

   CAPITOLUL I
 Domeniul de aplicare şi definiţii

   Art. 1. -(1) Prezentul regulament stabileşte criteriile tehnice referitoare la organizarea şi tratamentul riscurilor, precum şi criteriile tehnice utilizate de autorităţile competente pentru verificarea şi evaluarea acestora.
   (2) Prezentul regulament se aplică instituţiilor de credit, persoane juridice române şi sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe.
   (3) Casele centrale sunt responsabile pentru reglementarea cadrului general aferent cerinţelor minime de capital ale cooperativelor de credit din cadrul reţelelor cooperatiste. Reglementările emise vor avea în vedere prevederile prezentului regulament în ceea ce priveşte determinarea cerinţelor minime de capital ale cooperativelor de credit şi nu vor putea stabili cerinţe mai puţin restrictive decât cele prevăzute de acesta. În acest sens, reglementările emise de casa centrală vor fi transmise spre avizare Băncii Naţionale a României.
   (4) Prezentul regulament se aplică în mod corespunzător societăţilor de servicii de investiţii financiare, precum şi societăţilor de administrare a investiţiilor care au în obiectul de activitate administrarea portofoliilor individuale de investiţii. În acest sens, orice referire la Banca Naţională a României se consideră a fi făcută, după caz, la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.
   (5) Prezentul regulament se aplică la nivel individual şi, după caz, la nivel consolidat, în conformitate cu prevederile Regulamentului BNR-CNVM nr. 17/22/2006 privind supravegherea pe bază consolidată a instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii.
   (6) Casele centrale sunt responsabile pentru aplicarea prezentului regulament la nivel de reţea cooperatistă.
   Art. 2. -(1) Termenii şi expresiile folosite în cuprinsul prezentului regulament au semnificaţia prevăzută de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului.
   (2) Expresiile "societate de servicii de investiţii financiare" şi "societate de administrare a investiţiilor care are în obiectul de activitate administrarea portofoliilor individuale de investiţii" au înţelesul prevăzut de Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital.

   CAPITOLUL II
 Criterii tehnice referitoare la organizarea şi tratamentul riscurilor

   Secţiunea 1
Dispoziţii generale

   Art. 3. - Instituţiile de credit trebuie să ia măsuri pe linia administrării cel puţin a următoarelor riscuri semnificative: riscul de credit şi riscul de credit al contrapartidei, riscul rezidual, riscul de concentrare, riscul din securitizare, riscul de piaţă, riscul de rată a dobânzii ce apare din activităţile care sunt în afara portofoliului de tranzacţionare, riscul operaţional şi riscul de lichiditate.
   Art. 4. - În domeniul administrării riscurilor semnificative, structura de conducere a instituţiilor de credit prevăzută la art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului trebuie să aprobe şi să revizuiască periodic strategiile şi politicile pentru asumarea, administrarea, monitorizarea şi diminuarea riscurilor la care instituţia de credit este sau ar putea fi expusă, inclusiv acelea care provin din mediul macroeconomic în care instituţia de credit îşi desfăşoară activitatea şi care sunt legate de stadiul ciclului economic.
   Art. 5. - Cadrul de administrare a riscurilor în ceea ce priveşte separarea responsabilităţilor în cadrul instituţiilor de credit şi evitarea conflictelor de interese trebuie să fie definit de către structura de conducere a instituţiilor de credit prevăzută la art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului.

   Secţiunea a 2-a
Dispoziţii privind administrarea riscului de credit şi a
riscurilor asociate acestuia

   Art. 6. -(1) Instituţiile de credit trebuie să desfăşoare activitatea de creditare în baza unor criterii sănătoase şi bine definite de acordare a creditelor.
   (2) Instituţiile de credit trebuie să dispună de procese clar stabilite pentru aprobarea noilor credite, modificarea clauzelor, reînnoirea şi refinanţarea celor existente.
   (3) Administrarea şi monitorizarea continuă a diferitelor portofolii şi expuneri afectate de riscul de credit ale instituţiilor de credit, inclusiv pentru identificarea şi administrarea creditelor neperformante şi pentru realizarea unor ajustări de valoare şi constituirea unor provizioane adecvate, trebuie să fie realizată prin intermediul unor sisteme care să funcţioneze efectiv.
   (4) Diversificarea portofoliilor de credit trebuie să fie adecvată în raport cu pieţele pe care instituţia de credit doreşte să acţioneze şi cu strategia generală privind creditarea.
   Art. 7. - Instituţiile de credit trebuie să monitorizeze şi să controleze pe bază de politici şi proceduri scrise riscul rezidual, respectiv riscul ca tehnicile recunoscute de diminuare a riscului de credit utilizate de către instituţia de credit să fie mai puţin eficiente decât se aşteaptă.
   Art. 8. - Instituţiile de credit trebuie să monitorizeze şi să controleze pe bază de politici şi proceduri scrise riscul de concentrare, respectiv riscul care apare din expuneri faţă de contrapartide, grupuri de contrapartide aflate în legătură şi contrapartide din acelaşi sector economic, regiune geografică sau din aceeaşi activitate sau marfă sau din aplicarea tehnicilor de diminuare a riscului de credit şi include în special riscurile asociate cu expunerile mari indirecte la riscul de credit (de ex. faţă de un singur emitent de garanţie reală).
   Art. 9. -(1) Instituţiile de credit trebuie să evalueze şi să monitorizeze pe bază de politici şi proceduri scrise riscul din securitizare, respectiv riscul care apare din operaţiuni de securitizare în legătură cu care instituţiile de credit sunt iniţiator sau sponsor, pentru a se asigura în special că substanţa economică a tranzacţiei se reflectă în totalitate în evaluarea şi luarea deciziilor privind administrarea riscului.
   (2) Instituţiile de credit care sunt iniţiatoare ale unor operaţiuni de securitizare a unor expuneri reînnoibile care conţin o clauză de rambursare anticipată trebuie să dispună de planuri de lichiditate pentru a soluţiona implicaţiile aferente atât în cazul unei rambursări programate cât şi al uneia anticipate.

   Secţiunea a 3-a
Dispoziţii privind administrarea riscului de piaţă şi
administrarea riscului de rată a dobânzii din activităţi
în afara portofoliului de tranzacţionare

   Art. 10. - Instituţiile de credit trebuie să implementeze politici şi procese pentru măsurarea şi administrarea tuturor cauzelor şi efectelor semnificative ale riscurilor de piaţă.
   Art. 11. - Instituţiile de credit trebuie să implementeze sisteme de evaluare şi administrare a riscului de rată a dobânzii care apare din eventuale modificări ale ratelor de dobândă ce ar putea afecta activităţile unei instituţii de credit care sunt în afara portofoliului de tranzacţionare.

   Secţiunea a 4-a
Dispoziţii privind administrarea riscului operaţional

   Art. 12. -(1) Instituţiile de credit trebuie să implementeze politici şi procese pentru evaluarea şi administrarea expunerii la riscul operaţional, inclusiv la evenimente cu frecvenţă redusă şi impact negativ major.
   (2) - Fără a aduce atingere definiţiei riscului operaţional în sensul art. 2 alin. 2 lit. c din Regulamentul BNR-CNVM nr. 13/18/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii pentru riscul operaţional, instituţiile de credit trebuie să definească riscul operaţional pentru scopurile politicilor şi procedurilor prevăzute la alin. 1.
   Art. 13. - Instituţiile de credit trebuie să stabilească planuri de reîncepere a activităţii şi pentru situaţii neprevăzute, care să ia în considerare diferite tipuri de scenarii, să asigure capacitatea acestora de a funcţiona în mod continuu şi să limiteze pierderile în cazul unei crize severe.

   Secţiunea a 5-a
Dispoziţii privind administrarea riscului de lichiditate

   Art. 14. -(1) Instituţiile de credit trebuie să dispună de politici şi procese de evaluare şi administrare a poziţiei lor nete de finanţare şi a necesităţilor lor nete de finanţare, stabilite pe o bază continuă şi în perspectivă.
   (2) Instituţiile de credit trebuie să ia în considerare scenarii alternative, iar ipotezele care stau la baza deciziilor privind poziţia lor netă de finanţare trebuie să fie revizuite periodic.
   Art. 15. - Instituţiile de credit trebuie să dispună de planuri alternative pentru a face faţă crizelor de lichiditate.

   CAPITOLUL III
 Criterii tehnice referitoare la evaluarea efectuată de
autorităţile competente cu privire la riscuri

   Art. 16. -(1) În afară de riscurile de credit, de piaţă şi operaţional, verificarea şi evaluarea efectuate de Banca Naţională a României în aplicarea prevederilor art. 166 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, va include cel puţin următoarele:
   a) rezultatele simulărilor în condiţii de criză efectuate de instituţiile de credit care aplică abordarea bazată pe modele interne de rating;
   b) expunerea la riscul de concentrare şi administrarea acestui risc de către instituţiile de credit, inclusiv conformarea acestora cu cerinţele Regulamentului BNR-CNVM nr. 16/21/2006 privind expunerile mari ale instituţiilor de credit şi firmelor de investiţii;
   c) soliditatea, caracterul adecvat şi modalităţile de aplicare ale politicilor şi procedurilor implementate de instituţiile de credit pentru administrarea riscului rezidual asociat utilizării tehnicilor de diminuare a riscului de credit recunoscute;
   d) adecvarea fondurilor proprii deţinute de o instituţie de credit în legătură cu activele securitizate având în vedere substanţa economică a tranzacţiei, inclusiv nivelul de transfer al riscului realizat;
   e) expunerea la riscul de lichiditate şi administrarea acestui risc de către instituţiile de credit;
   f) impactul efectelor de diversificare şi modalitatea în care aceste efecte sunt luate în considerare în sistemul de evaluare a riscurilor; şi
   g) rezultatele simulărilor în condiţii de criză efectuate de către instituţiile care utilizează un model intern pentru a calcula cerinţele de capital la riscul de piaţă potrivit Anexei V la Regulamentul BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit şi al firmelor de investiţii.
   (2) Verificarea şi evaluarea efectuate de către Banca Naţională a României în aplicarea prevederilor art. 166 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului trebuie să includă şi expunerea instituţiilor de credit la riscul de rată a dobânzii ce apare din activităţile care sunt în afara portofoliului de tranzacţionare.
   (3) În sensul alin. 2, în cazul instituţiilor a căror valoare economică scade cu mai mult de 20% din fondurile lor proprii ca urmare a unei schimbări bruşte şi neaşteptate a ratelor de dobândă, Banca Naţională a României ia măsuri a căror dimensiune o stabileşte şi care nu diferă de la o instituţie de credit la alta.
   Art. 17. -(1) Banca Naţională a României monitorizează dacă o instituţie de credit a susţinut implicit o securitizare.
   (2) Dacă se stabileşte că o instituţie de credit a susţinut implicit în mai multe rânduri o operaţiune de securitizare, Banca Naţională a României ia măsurile care se impun, astfel încât să fie reflectată expectaţia crescută ca instituţia de credit să susţină şi pe viitor operaţiunile de securitizare, împiedicând astfel realizarea unui transfer semnificativ al riscului.
   Art. 18. - Pentru scopurile determinării ce trebuie efectuată potrivit prevederilor art. 166 alin. 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, Banca Naţională a României examinează dacă ajustările de valoare efectuate şi provizioanele constituite pentru poziţiile/portofoliile din cadrul portofoliului de tranzacţionare, potrivit prevederilor părţii B din Anexa VI la Regulamentul BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit şi al firmelor de investiţii, permit instituţiei de credit să vândă sau să-şi acopere rapid poziţiile fără a se expune unor pierderi semnificative în condiţii normale de piaţă.

   CAPITOLUL IV
 Sancţiuni şi dispoziţii finale

   Art. 19. - Nerespectarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage aplicarea măsurilor şi/sau a sancţiunilor prevăzute la art. 226, art. 227, art. 229, precum şi la art. 284 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului.
   Art. 20. - Prezentul regulament intră în vigoare la 1 ianuarie 2007.
   *
   Prezentul regulament transpune prevederile art. 124(5), Anexei V şi Anexei XI din Directiva nr. 2006/48/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 iunie 2006, privind accesul la activitate şi desfăşurarea activităţii de către instituţiile de credit, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 177/30.06.2006.