Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Regulament nr. 3 din 10.iul.1995
Monitorul Oficial, Partea I 164 27.iul.1995
Intrare în vigoare la 27.iul.1995
privind condiţiile şi modul de efectuare a refinanţării societăţilor bancare de către Banca Naţională a României

   Dispoziţii generale

   Art. 1. - În conformitate cu prevederile art. 19 lit. b) şi ale art. 23 din Legea nr. 34/1991 privind Statutul Băncii Naţionale a României şi ale art. 2 alin. 1 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancară, Banca Naţională a României poate refinanţa societăţile bancare în condiţiile prezentului regulament.
   Art. 2. - Prin refinanţare, Banca Naţională a României furnizează lichidităţi societăţilor bancare solicitante, în condiţiile pe care le consideră necesare pentru a realiza obiectivele politicii monetare, ţinând seama de situaţia specifică pieţei. Banca Naţională a României va acţiona ca împrumutător de ultimă instanţă pentru societăţile bancare.
   Art. 3. - Beneficiari ai creditelor de refinanţare pot fi toate societăţile bancare autorizate de către Banca Naţională a României să opereze în România.
   Art. 4. - Refinanţarea societăţilor bancare de către Banca Naţională a României este o operaţiune de creditare pe termen scurt, de regulă de maximum 90 de zile calendaristice, cu excepţia cazurilor în care Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României decide un alt termen. Creditele de refinanţare ce se pot acorda de către Banca Naţională a României societăţilor bancare sunt: creditul structural, creditul de licitaţie, creditul special şi creditul lombard (overdraft).
   Art. 5. - Pentru creditele de refinanţare acordate de Banca Naţională a României, societăţile bancare au obligaţia să constituie garanţii, în condiţiile stabilite de Banca Naţională a României.

   Creditul structural

   Art. 6. - Creditul structural este o formă de refinanţare prin care societatea bancară este autorizată să preleveze succesiv sume dintr-un cont deschis de Banca Naţională a României, până la un anumit nivel şi în cadrul unui interval de timp (scadenţă) prestabilite. Garantarea se va face cu efecte de comerţ şi alte hârtii de valoare, acceptate de Banca Naţională a României.
   Creditul structural se acordă numai în cadrul unui plafon stabilit de conducerea executivă a Băncii Naţionale a României, pentru fiecare societate bancară în parte şi pe tipuri de garanţii, în cadrul politicii de credit a băncii centrale.
   În cazul modificării importante a condiţiilor de pe piaţa monetară, conducerea executivă a Băncii Naţionale a României, la propunerea direcţiei de resort, poate decide unilateral, cu un preaviz de două zile lucrătoare, reducerea sau anularea plafoanelor pentru creditele structurale.
   Art. 7. - Nivelul ratei dobânzii pentru creditele structurale se stabileşte de către Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României şi reprezintă rata (taxa) oficială a scontului. Taxa oficială a scontului poate fi modificată fără preaviz şi este aplicabilă inclusiv creditelor structurale în derulare.
   Art. 8. - Dobânda aferentă se calculează la soldul angajamentelor zilnice efective şi se plăteşte la scadenţa creditului structural, dacă la acordare nu se prevede în mod expres altfel.
   Art. 9. - Pentru creditele structurale aprobate, Banca Naţională a României poate percepe un comision proporţional cu volumul total al creditului aprobat şi cu scadenţa acestuia; comisionul este exprimat în termenii unei dobânzi anuale şi se încasează la aprobarea creditului structural.
   Reducerea sau anularea creditului structural, conform art. 6 alin. 3, conduce la recalcularea comisionului şi la restituirea diferenţei încasate în plus.
   Art. 10. - Tragerea efectivă a creditului structural, cât şi restituirea acestuia se pot efectua în orice moment, în cadrul perioadei de acordare, din dispoziţia societăţii bancare beneficiare.

   Creditul de licitaţie

   Art. 11. - Creditul de licitaţie reprezintă principala formă de refinanţare acordată de Banca Naţională a României societăţilor bancare. Creditul de licitaţie se acordă pe o durată de maximum 15 zile calendaristice şi este garantat cu titluri de stat şi cu alte hârtii de valoare acceptate de Banca Naţională a României.
   Creditul de licitaţie se acordă în cadrul unui plafon maxim pentru ansamblul sistemului bancar şi pe o durată fixă stabilite de conducerea executivă a Băncii Naţionale a României, pentru fiecare şedinţă de licitaţie în parte, în cadrul politicii de credit a băncii centrale.
   Art. 12. - Toate societăţile bancare pot participa la licitaţiile de credit în condiţiile şi conform normelor emise de Banca Naţională a României în aplicarea prezentului regulament.
   Art. 13. - Ratele dobânzii pentru creditele de licitaţie se determină competitiv în cadrul şedinţei de licitaţie, fără a putea fi mai mici decât nivelul de pornire stabilit de conducerea executivă a Băncii Naţionale a României.
   Art. 14. - Creditele de licitaţie se acordă societăţilor bancare declarate câştigătoare ale şedinţei de licitaţie în ziua lucrătoare imediat următoare acesteia şi nu pot fi modificate până la scadenţă.
   Art. 15. - Dobânda aferentă se calculează proporţional cu suma obţinută şi cu termenul de rambursare şi se plăteşte la scadenţă, dacă în comunicarea sumei şi a ratei dobânzii la care a fost adjudecată suma nu se prevede altfel.

   Creditul special

   Art. 16. - Creditul special este o formă excepţională de refinanţare acordată de Banca Naţională a României societăţilor bancare aflate în criză de lichiditate. Creditul special se acordă pentru o durată maximă de 30 de zile calendaristice şi se garantează cu titluri de stat sau alte hârtii de valoare acceptate de Banca Naţională a României.
   În mod excepţional, creditul special poate fi garantat cu active reale din patrimoniul societăţilor bancare.
   Art. 17. - Nivelul ratei dobânzii pentru creditele speciale se stabileşte de conducerea executivă a Băncii Naţionale a României.
   Art. 18. - Acordarea creditului special este condiţionată de prezentarea unui program de redresare financiară agreat de Banca Naţională a României, care va fi prezentat într-un termen stabilit la data acordării creditului.
   Neîndeplinirea măsurilor cuprinse în program la termenele stabilite, precum şi neprezentarea lui în termenul solicitat pot conduce la retragerea fără preaviz a creditului special.
   Art. 19. - Creditul special este tras integral la data acordării sale şi poate fi rambursat în avans, parţial sau integral.
   Art. 20. - Dobânda aferentă se calculează la soldul angajamentelor zilnice efective şi se plăteşte la scadenţă, dacă la acordare nu se prevede altfel. Creditul lombard (overdraft)
   Art. 21. - Creditul lombard (overdraft) este o formă de refinanţare cu totul specială, acordat peste noapte societăţilor bancare pentru asigurarea plăţilor zilnice ale acestora.
   Creditul lombard este reprezentat de soldul debitor înregistrat la închiderea zilei în contul curent al unei societăţi bancare, deschis la centrala Băncii Naţionale a României. Acest sold se transferă automat în contul de credit lombard.
   Art. 22. - Creditul lobard se acordă în limita unui plafon egal cu 75% din nivelul fondurilor proprii ale societăţii bancare, calculate conform normelor în vigoare emise de Banca Naţională a României.
   Pentru a avea acces la acest tip de credite, societăţile bancare au obligaţia de a avea constituite garanţii de volum corespunzător, formate din titluri de stat şi alte hârtii de valoare acceptate de Banca Naţională a României.
   Dacă garanţiile constituite potrivit normelor Băncii Naţionale a României nu acoperă limita de credit lombard stabilită la alin. 1, aceasta se diminuează corespunzător.
   Art. 23. - Rata dobânzii pentru creditul lombard se stabileşte de Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României şi poate fi modificată fără preaviz.
   Art. 24. - Dobânda aferentă creditului lombard se calculează zilnic şi se plăteşte lunar, în ultima zi lucrătoare a lunii, pentru toate creditele lombard trase până în penultima zi lucrătoare a lunii. Pentru ziua sau zilele următoare, până la sfârşitul lunii calendaristice, dobânda se calculează şi se plăteşte în prima zi lucrătoare a lunii următoare.
   Art. 25. - În situaţia în care, la sfârşitul unei zile, soldul debitor depăşeşte plafonul prevăzut la art. 22, Banca Naţională a României va adopta, în ordine, una sau mai multe dintre următoarele măsuri:
   a) executarea imediată a garanţiilor depuse de societatea bancară pentru creditul lombard;
   b) executarea oricăror alte garanţii depuse de societatea bancară în cauză pentru alte categorii de credite în derulare;
   c) trecerea la măsuri speciale de supraveghere şi restabilire a lichidităţii societăţii bancare în cauză, conform prevederilor art. 52 şi 54 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancară;
   d) retragerea definitivă a autorizaţiei şi recuperarea debitului, în cadrul acţiunii de lichidare a societăţii bancare.

   Dispoziţii finale şi tranzitorii

   Art. 26. - Procedurile de acordare a creditelor de refinanţare şi de constituire a garanţiilor, pentru fiecare categorie de credit, sunt prezentate în normele de aplicare a prezentului regulament.
   Art. 27. - Dobânzile la creditele de refinanţare se vor calcula la soldul angajamentelor zilnice efective, pentru un an de 360 de zile.
   Art. 28. - Accesul la creditele de refinanţare acordate de Banca Naţională a României potrivit prezentului regulament este condiţionat de aplicarea strictă, de către societăţile bancare, a reglementărilor emise de Banca Naţională a României şi de transmiterea corectă şi la termenele stabilite a raportărilor cu caracter contabil sau statistic solicitate de Banca Naţională a României societăţilor bancare.
   În cazul neîndeplinirii de către o societate bancară a condiţiilor prevăzute la alin. 1, Banca Naţională a României poate decide suspendarea acordării de noi credite de refinanţare, precum şi retragerea fără preaviz a creditelor în derulare.
   Art. 29. - Prezentul regulament intră în vigoare la data de 1 august 1995. Creditele acordate până la 31 iulie 1995, potrivit reglementărilor anterioare, se menţin, fără modificarea condiţionalităţii, până la scadenţa acestora.
   Art. 30. - Prevederile privind garantarea creditelor de refinanţare se aplică integral de la data de 1 ianuarie 1997. Până la această dată, garantarea se va realiza parţial, în cote procentuale stabilite periodic de Banca Naţională a României - distinct pentru fiecare instrument de refinanţare - şi anunţate cu cel puţin 15 zile înainte de începerea perioadei de aplicare. Până la această dată, la solicitarea societăţii bancare, garantarea creditelor de refinanţare poate fi făcută şi cu soldul disponibilităţilor în valută păstrate ca rezerve obligatorii la Banca Naţională a României.
   Art. 31. - O dată cu intrarea în vigoare a prezentului regulament îşi încetează aplicabilitatea Regulamentul privind condiţiile şi modul de efectuare a refinanţării societăţilor bancare de către Banca Naţională a României, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 217 din 29 octombrie 1991, Normele nr. 1/1994 privind refinanţarea societăţilor bancare prin credite de descoperit de cont (overdraft), publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 48 din 24 februarie 1994, Circulara nr. 5/1995 pentru modificarea Regulamentului privind condiţiile şi modul de efectuare a refinanţării societăţilor bancare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 46 din 10 martie 1995, precum şi alte dispoziţii contrare.

   Guvernatorul Băncii Naţionale a României,
Mugur Isărescu

   Bucureşti, 10 iulie 1995.
   Nr. 3.