Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Regulament nr. 2 din 12.iul.1991
Monitorul Oficial, Partea I 153 22.iul.1991
Intrare în vigoare la 22.iul.1991
cu privire la operaţiunile cu numerar

   Avînd în vedere cerinţa asigurării unei circulaţii normale a numerarului necesar bunei desfăşurări a activităţii economice şi sociale,
   în conformitate cu prevederile art. 2, 15, 49-51 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancară, precum şi ale art. 1, 3 şi 26 din Legea nr. 34/1991 privind Statutul Băncii Naţionale a României,

   Guvernatorul Băncii Naţionale a României emite următorul regulament:

   Art. 1. - Pe teritoriul României agenţii economici de orice fel, instituţiile publice şi celelalte persoane juridice efectuează plăţile şi încasările ce decurg din activitatea lor cu alte persoane juridice prin conturile deschise la societăţile bancare, pe bază de contracte încheiate între părţi.
   Art. 2. - Se exceptează de la prevederile art. 1 plăţile şi încasările în relaţiile dintre persoanele juridice prevăzute la art. 1, care nu depăşesc suma de 50.000 lei.
   Art. 3. - Agenţii economici şi celelalte persoane juridice prevăzute la art. 1 sînt obligate să conducă o evidenţă cronologică, clară şi la zi, a operaţiunilor cu numerar pe care le efectuează şi să asigure păstrarea numerarului în condiţii adecvate şi de deplină siguranţă.
   De asemenea, agenţii economici şi celelalte persoane juridice sînt obligate să înscrie pe documentele de depunere şi de ridicări de numerar de la bănci codul statistic stabilit de bancă privind natura operaţiunii.
   Art. 4. - Societăţile bancare vor stabili, împreună cu agenţii economici şi celelalte persoane juridice menţionate la art. 1, limitele maxime ale numerarului ce poate fi păstrat în casierie de pe o zi pe alta, pentru efectuarea, fără dificultăţi, a unor cheltuieli mărunte şi cu caracter urgent, precum şi a altor plăţi ce nu se pot efectua prin virament.
   Limitele stabilite vor fi comunicate de societăţile bancare sucursalelor Băncii Naţionale a României, care, în cazuri justificate, sînt autorizate să ceară modificarea acestor limite.
   Art. 5. - Sumele existente în casieriile agenţilor economici şi ale celorlalte persoane juridice, care depăşesc limitele stabilite potrivit art. 4, se vor depune, cel mai tîrziu în ziua următoare, în conturile acestora la societăţile bancare.
   Societăţile bancare pot stabili, la cererea agenţilor economici situaţi în alte localităţi decît aceea în care îşi are sediul banca, alte termene de depunere, dar nu mai mult de trei zile.
   Depunerile se fac în sume rotunjite, la mii lei.
   Volumul numerarului care poate fi păstrat în casieriile societăţilor bancare se stabileşte de acestea cu acordul Băncii Naţionale a României.
   Art. 6. - Se exceptează de la prevederile art. 5 sumele necesare pentru plata salariilor şi altor drepturi de personal, care pot fi reţinute din încasări, cu trei zile lucrătoare înainte de data stabilită pentru efectuarea plăţilor şi două zile după aceasta, pe riscul şi la cererea agenţilor economici şi altor persoane juridice, precum şi cu acordul societăţii bancare la care aceştia au cont.
   Agenţii economici şi celelalte persoane juridice care efectuează plata drepturilor de personal din încasări sînt obligate să asigure, în ziua plăţii, virarea impozitelor şi a celorlalte sume legal reţinute de la salariaţi şi să comunice băncii, în condiţiile stabilite de aceasta, sumele plătite din încasări.
   Art. 7. - Contractele ce se încheie după intrarea în vigoare a prezentului regulament între societăţile bancare cu agenţii economici şi celelalte persoane juridice pentru deschiderea conturilor vor cuprinde în mod obligatoriu menţiuni conform prezentului regulament, iar cele încheiate pînă la această dată vor fi completate, în acest sens, în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentului regulament.
   Art. 8. - Societăţile bancare urmăresc respectarea prevederilor prezentului regulament.
   Art. 9. - Nerespectarea prevederilor prezentului regulament atrage, potrivit legii, după caz, răspunderea civilă, materială, contravenţională sau penală a celor vinovaţi.
   Art. 10. - Banca Naţională a României verifică, prin persoane împuternicite, aplicarea prezentului regulament la sediul societăţilor bancare.
   Art. 11. - Prezentul regulament intră în vigoare începînd cu data de 15 iulie 1991. În aplicarea prezentului regulament, societăţile bancare pot emite norme de aplicare, cu avizul Băncii Naţionale a României.
   Orice prevederi contrare prezentului regulament îşi încetează aplicabilitatea.

   Guvernatorul Băncii Naţionale a României,
Mugur Isărescu

   Bucureşti, 12 iulie 1991.
   Nr. 2.