Având în vedere prevederile art. 29 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, ale art. 3 alin. (56) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 6 şi 21 din Regulamentul-cadru privind operaţiunile de piaţă cu titluri de stat pe piaţa internă, aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 318/2022, cu modificările ulterioare, ale Regulamentului (UE) nr. 909/2014 privind îmbunătăţirea decontării titlurilor de valoare în Uniunea Europeană şi privind depozitarii centrali de titluri de valoare şi de modificare a Directivelor 98/26/CE şi 2014/65/UE şi a Regulamentului (UE) nr. 236/2012, ale Regulamentului delegat (UE) 2018/1.229 de completare a Regulamentului (UE) nr. 909/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte standardele tehnice de reglementare referitoare la disciplina în materie de decontare şi ale Convenţiei Ministerului Finanţelor Publice - Băncii Naţionale a României nr. 184.575/13 din 23 septembrie 2005,
în temeiul art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României şi al art. 3 alin. (57) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările şi completările ulterioare,
Banca Naţională a României emite prezentul regulament.
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1. - Prezentul regulament stabileşte regulile de organizare şi funcţionare a pieţei secundare a titlurilor de stat administrate de Banca Naţională a României (denumită în continuare "piaţa secundară"), astfel cum aceasta este definită la art. 20 din Regulamentul-cadru privind operaţiunile de piaţă cu titluri de stat pe piaţa internă, aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 318/2022, cu modificările ulterioare (denumit în continuare "Regulamentul-cadru").
Art. 2. - Prin prezentul regulament se stabilesc următoarele:
a) condiţiile, procedurile de acces la piaţa secundară şi categoriile de participanţi;
b) condiţiile şi procedurile de tranzacţionare pe piaţa secundară, precum şi obligaţiile participanţilor la această piaţă şi ale Ministerului Finanţelor, în calitate de emitent;
c) procedurile privind modul de determinare şi publicare a preţurilor şi cotaţiilor pe piaţa secundară, tipurile de contracte şi operaţiuni permise pe această piaţă, precum şi standardele contractuale aplicabile;
d) monitorizarea respectării regulilor aplicabile pieţei secundare pentru asigurarea funcţionării sale în mod regulat şi ordonat, inclusiv sub aspect tehnic, precum şi măsurile aplicate în cazul nerespectării acestor reguli;
e) modul de administrare şi diseminare către public a informaţiilor privind emitentul, emisiunile tranzacţionate şi accesul participanţilor la piaţa secundară.
CAPITOLUL II
Participanţii pieţei secundare şi formatorii de piaţă
Art. 3. - (1) La piaţa secundară pot participa în mod direct:
a) intermediarii pieţei, prevăzuţi la alin. (2), precum şi
b) entităţile prevăzute la alin. (3), care efectuează operaţiuni cu titluri de stat exclusiv în nume şi pe cont propriu.
(2) Pe piaţa secundară pot participa, în calitate de intermediari, următoarele entităţi:
a) dealeri primari, astfel cum sunt definiţi la art. 17 alin. (1) din Regulamentul-cadru;
b) instituţii de credit, astfel cum sunt definite la art. 4 alin. (1) pct. 1 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerinţele prudenţiale pentru instituţiile de credit şi societăţile de investiţii şi de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 şi care nu se încadrează la lit. a);
c) societăţi de servicii de investiţii financiare, astfel cum sunt definite la art. 3 alin. (1) pct. 74 din Legea nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare, cu modificările şi completările ulterioare, care sunt autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară şi care nu se încadrează la lit. a);
d) instituţii echivalente celor prevăzute la lit. c), autorizate în statele membre ale Uniunii Europene sau în celelalte state aparţinând Spaţiului Economic European.
(3) La piaţa secundară mai pot participa, exclusiv în nume şi pe cont propriu, instituţiile de credit, altele decât cele care participă în calitate de intermediari, potrivit alin. (2) lit. a) şi b). Aceste entităţi nu pot deschide conturi de titluri de stat pe numele persoanelor fizice şi/sau juridice.
Art. 4. - (1) Pentru a putea participa la piaţa secundară, entităţile prevăzute la art. 3 trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) să deţină autorizaţie pentru desfăşurarea următoarelor activităţi, în funcţie de calitatea în care acţionează pe piaţa secundară:
- tranzacţionarea în nume şi pe cont propriu şi/sau în numele şi pe contul clienţilor cu titluri de stat;
- intermedierea de titluri de stat prin subscriere şi plasament;
- custodia şi administrarea de titluri de stat;
b) să aibă o structură organizatorică distinctă, spaţii specifice pentru derularea operaţiunilor cu titluri de stat, precum şi dotări tehnice specifice pentru activităţi de tranzacţionare, conform normelor emise de Banca Naţională a României în aplicarea prezentului regulament;
c) să aibă dotări tehnice specifice activităţii de custodie;
d) să îndeplinească criteriile de acces la sistemul de depozitare şi decontare a instrumentelor financiare SaFIR administrat de Banca Naţională a României, prevăzute de Regulile de sistem ale SaFIR;
e) să aibă proceduri privind modul de lucru cu clienţii;
f) să aibă proceduri privind derularea tranzacţiilor pe piaţa secundară şi privind controlul intern al activităţii cu titluri de stat.
(2) Prin excepţie, entităţile prevăzute la art. 3 alin. (3) nu au obligaţia de a îndeplini condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. c) şi e).
(3) Entităţile prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. a) pot participa la piaţa secundară din momentul dobândirii calităţii de dealer primar, fără a mai fi necesară îndeplinirea cerinţelor de la alin. (1).
(4) Participanţii la piaţa secundară, cu excepţia dealerilor primari, au obligaţia de a comunica, de îndată, Băncii Naţionale a României dacă nu mai îndeplinesc oricare dintre condiţiile de participare prevăzute la alin. (1).
Art. 5. - (1) Entităţile solicitante, altele decât dealerii primari, trebuie să depună la Banca Naţională a României o cerere în vederea dobândirii calităţii de participant la piaţa secundară a titlurilor de stat, împreună cu documentaţia completată, după caz, la solicitarea Băncii Naţionale a României, din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor de acces de la art. 4 alin. (1).
(2) În termen de 30 de zile de la confirmarea de către Banca Naţională a României a primirii documentaţiei complete, Banca Naţională a României aprobă cererea de acordare a calităţii de participant la piaţa secundară sau, după caz, o respinge motivat.
(3) Dacă apreciază necesar, în analiza cererii de acces, Banca Naţională a României poate consulta autoritatea de supraveghere competentă a entităţii solicitante.
(4) Participantul la piaţa secundară poate renunţa la dreptul de acces la piaţă, prin transmiterea unei notificări în acest sens către Banca Naţională a României, cu condiţia să nu aibă tranzacţii în curs de decontare în sistemul SaFIR. Notificarea produce efecte începând cu ziua lucrătoare următoare datei la care Banca Naţională a României a confirmat îndeplinirea acestei condiţii.
Art. 6. - (1) Dealerii primari care au cumpărat pe piaţa primară, în nume şi pe cont propriu, titluri de stat dintr-o anumită emisiune sunt înregistraţi automat ca formatori de piaţă pentru emisiunea respectivă.
(2) Intermediarii pieţei secundare, alţii decât cei menţionaţi la alin. (1), se pot înregistra ca formatori de piaţă pentru orice emisiune de titluri de stat prin transmiterea unei notificări în acest sens către Banca Naţională a României. Calitatea de formator de piaţă devine efectivă începând cu ziua de tranzacţionare imediat următoare transmiterii notificării.
(3) Un intermediar se poate înregistra ca formator de piaţă pentru o perioadă de cel puţin 60 de zile calendaristice pentru titlurile cu scadenţa sub un an şi de cel puţin 90 de zile calendaristice pentru titlurile cu scadenţa peste un an.
(4) Banca Naţională a României informează toţi participanţii pieţei secundare cu privire la identitatea formatorilor de piaţă înregistraţi pentru fiecare serie de titluri de stat, precum şi cu privire la orice modificări intervenite cu privire la aceştia.
Art. 7. - (1) Formatorii de piaţă au obligaţia să afişeze cotaţii ferme şi să încheie tranzacţii pe baza acestora.
(2) Cotaţiile ferme se introduc exclusiv în numele şi pe contul propriu al formatorului de piaţă.
CAPITOLUL III
Operaţiuni derulate pe piaţa secundară
Art. 8. - (1) Piaţa secundară funcţionează pe principiul negocierii directe între participanţi, potrivit prevederilor prezentului regulament şi ale normelor emise în aplicarea acestuia.
(2) Operaţiunile pe piaţa secundară se pot derula numai până la scadenţa fiecărei emisiuni, iar decontarea operaţiunilor se realizează prin conturile deschise în evidenţele sistemului SaFIR, în conformitate cu regulile de sistem ale acestuia.
(3) Marja dintre preţurile de vânzare şi cele de cumpărare este determinată liber de raportul cerere-ofertă de pe piaţa secundară.
Art. 9. - Participanţii la piaţa secundară pot desfăşura operaţiuni de vânzare-cumpărare, repo/reverse repo, sell/buyback şi buy/sell-back, operaţiuni de transfer fără plată şi operaţiuni aferente contractelor de garanţie cu titluri de stat.
Art. 10. - Banca Naţională a României stabileşte prin norme proprii, emise conform art. 29, formulele de calcul şi convenţiile utilizate în tranzacţionarea titlurilor de stat pe piaţa secundară.
Art. 11. - (1) Participanţii pieţei secundare pot afişa cotaţii informative pentru orice emisiune de titluri de stat.
(2) Participanţii pieţei secundare afişează cotaţiile ferme şi/sau informative în paginile de contribuţie ale platformelor de tranzacţionare sau prin orice alte mijloace agreate de Banca Naţională a României.
(3) Intermediarii pieţei secundare au obligaţia de a afişa cotaţiile ferme şi/sau informative şi la punctele lor de lucru cu clienţii.
Art. 12. - (1) Formatorul de piaţă poate introduce o singură cotaţie fermă pentru seria de titluri de stat pentru care s-a înregistrat.
(2) Preţul de vânzare din cadrul unei cotaţii trebuie să fie mai mare decât preţul de cumpărare.
(3) Este interzisă introducerea unei cotaţii sau modificarea unei cotaţii existente dacă:
a) preţul de cumpărare este mai mare sau egal cu preţul de vânzare al oricărei alte cotaţii existente în piaţă la momentul introducerii;
b) preţul de vânzare este mai mic sau egal cu preţul de cumpărare al oricărei cotaţii existente în piaţă la momentul introducerii.
Art. 13. - (1) Cotaţiile ferme conţin cel puţin următoarele informaţii:
a) preţul exprimat ca procent;
b) emisiunea cotată exprimată ca ISIN;
c) valoarea nominală cotată;
d) termenul de valabilitate;
e) termenul de decontare.
(2) Pentru fiecare emisiune de titluri de stat, Banca Naţională a României stabileşte şi comunică cantitatea minimă de titluri de stat pentru care se afişează cotaţiile ferme.
Art. 14. - (1) Tranzacţiile dintre intermediari, efectuate atât pe cont propriu, cât şi pe contul clienţilor, se pot încheia telefonic şi/sau prin intermediul platformelor de tranzacţionare agreate de Banca Naţională a României.
(2) Tranzacţiile încheiate pe piaţa secundară trebuie confirmate imediat, în scris, prin orice mijloace, de către una din părţi sau de către ambele, astfel cum a fost convenit de către acestea.
(3) Confirmarea trebuie să includă cel puţin următoarele elemente:
a) seria/seriile implicată/implicate;
b) data încheierii tranzacţiei;
c) data decontării;
d) tipul tranzacţiei;
e) valoarea tranzacţiei, exprimată ca valoare de decontat şi moneda în care este exprimată tranzacţia;
f) conturile din/în care se va efectua decontarea fondurilor;
g) preţul exprimat ca procent.
Art. 15. - (1) În cazul clienţilor profesionali, astfel cum sunt aceştia definiţi la art. 3 alin. (1) pct. 9 din Legea nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare, cu modificările şi completările ulterioare, confirmările trebuie să respecte cerinţele prevăzute la art. 2 din Regulamentul delegat (UE) 2018/1.229.
(2) Intermediarii pieţei secundare impun clienţilor de retail, astfel cum sunt definiţi la art. 3 alin. (1) pct. 10 din Legea nr. 126/2018, cu modificările şi completările ulterioare, să le trimită toate informaţiile relevante cu privire la decontarea tranzacţiilor cel mai târziu până la ora 13.00 din ziua lucrătoare următoare datei în care a avut loc tranzacţia, conform art. 3 din Regulamentul delegat (UE) 2018/1.229.
Art. 16. - (1) Intermediarii pieţei secundare au obligaţia să asigure executarea cu prioritate a ordinelor clienţilor şi să nu concureze executarea ordinelor acestora cu a celor în nume şi pe cont propriu.
(2) Angajaţii intermediarilor pieţei secundare nu au dreptul să realizeze tranzacţii la preţuri în afara pieţei, care au la bază înţelegeri cu caracter oneros şi/sau vizează obţinerea de profit în nume personal.
(3) Se interzice personalului implicat în activitatea de intermediere dezvăluirea de informaţii în legătură cu tranzacţii încheiate de clienţi.
(4) Tranzacţiile efectuate în afara orelor de funcţionare a pieţei secundare ori în alte locuri decât cele special destinate activităţii de tranzacţionare vor fi permise numai în situaţii excepţionale, cu aprobarea prealabilă a conducerii executive a respectivului intermediar, cu respectarea prevederilor legale aplicabile.
Art. 17. - Tranzacţiile încheiate de participanţii pieţei secundare în nume şi pe cont propriu şi/sau în nume propriu şi pe contul clienţilor se raportează zilnic Băncii Naţionale a României, în forma şi prin mijloacele de comunicare indicate în normele emise de banca centrală în aplicarea prezentului regulament, nu mai târziu de ora 18.00 a zilei în care s-a încheiat tranzacţia.
Art. 18. - (1) Titlurile de stat pot fi transferate fără plată în următoarele cazuri:
a) transferuri de portofoliu;
b) fuziuni, divizări sau alte operaţiuni de acest tip în care sunt implicaţi participanţii pieţei secundare;
c) moşteniri, donaţii şi alte acte juridice cu titlu gratuit, care implică transferul proprietăţii sau al altor drepturi asupra titlurilor de stat.
(2) Intermediarii pieţei secundare au obligaţia să solicite şi să verifice actele justificative ce stau la baza transferurilor cu titlu gratuit ordonate de clienţii lor.
Art. 19. - Banca Naţională a României, în calitate de administrator al pieţei secundare, pune la dispoziţia pieţei informaţii cu privire la preţul mediu zilnic pentru fiecare emisiune şi, respectiv, volumul tranzacţionat pe tipuri de emisiuni.
Art. 20. - Depozitarea titlurilor de stat şi decontarea operaţiunilor cu titluri de stat derulate pe piaţa secundară se realizează prin intermediul sistemului SaFIR, în conformitate cu regulile de funcţionare ale sistemului, stabilite de Banca Naţională a României.
Art. 21. - Sunt interzise tranzacţiile de natură să inducă în eroare conducerea participanţilor pieţei secundare sau organele de control şi supraveghere cu privire la drepturile şi/sau obligaţiile care revin participanţilor ca urmare a încheierii de tranzacţii pe piaţa secundară.
Art. 22. - Participanţii la piaţa secundară trebuie să respecte cadrul legislativ în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului, punerii în aplicare a sancţiunilor internaţionale şi să dispună de un cadru procedural intern adecvat cerinţelor legislaţiei aplicabile în acest domeniu, pentru a se asigura că tranzacţiile derulate pe piaţa secundară nu sunt utilizate în scop de fraudă, spălare a banilor, corupţie sau alte activităţi ilegale.
Art. 23. - Se interzice diseminarea de informaţii, prin orice mijloace, care oferă sau sunt în măsură să ofere indicaţii false ori înşelătoare cu privire la tranzacţionarea titlurilor de stat, inclusiv răspândirea de zvonuri sau ştiri false ori înşelătoare.
CAPITOLUL IV
Monitorizarea participanţilor şi măsurile aplicate pentru încălcarea regulilor pieţei secundare
Art. 24. - Banca Naţională a României monitorizează conduita participanţilor pieţei secundare, urmărind respectarea prevederilor prezentului regulament şi ale normelor emise în aplicarea acestuia.
Art. 25. - (1) Banca Naţională a României poate aplica următoarele măsuri:
1. avertisment scris, pentru nerespectarea de către participanţi a prevederilor cap. III şi a normelor emise de Banca Naţională a României în aplicarea prezentului regulament;
2. interzicerea temporară a derulării operaţiunilor pe piaţa secundară, pentru o perioadă stabilită de Banca Naţională a României şi comunicată participantului în cauză, în următoarele situaţii:
a) nerespectarea condiţiilor de participare la piaţa secundară prevăzute la art. 4;
b) deschiderea procedurii de insolvenţă pentru participantul pe piaţa secundară;
c) suspendarea sau retragerea calităţii de dealer primar în situaţiile reglementate de art. 47 alin. (1) pct. 2 şi 3 din Regulamentul-cadru;
d) suspendarea calităţii de participant la sistemul SaFIR.
(2) În situaţia reglementată la alin. (1) pct. 2. lit. c), în vederea reluării operaţiunilor pe piaţa secundară, participantul trebuie să depună la Banca Naţională a României o cerere, împreună cu documentaţia din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor de participare stabilite prin prevederile art. 4 alin. (1).
Art. 26. - (1) Un participant la piaţa secundară a titlurilor de stat îşi pierde această calitate în următoarele situaţii:
a) hotărârea de deschidere a procedurii de insolvenţă împotriva sa rămâne definitivă;
b) participarea sa la sistemul SaFIR a încetat;
c) nu a remediat situaţia nerespectării condiţiilor de participare prevăzute la art. 4, în termenul agreat de Banca Naţională a României şi comunicat participantului, situaţie care a determinat aplicarea măsurii prevăzute la art. 25 alin. (1) pct. 2 lit. a);
d) ca urmare a solicitării de renunţare la dreptul de acces la piaţă, realizată în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (4).
(2) Banca Naţională a României aduce de îndată la cunoştinţă participanţilor, Ministerului Finanţelor şi Autorităţii de Supraveghere Financiară, prin orice mijloace, situaţiile intervenite potrivit alin. (1) şi măsurile aplicate potrivit art. 25 alin. (1).
Art. 27. - (1) La solicitarea autorităţii de supraveghere competente, Banca Naţională a României poate interzice unui intermediar să aibă calitatea de formator de piaţă pentru o anumită serie de titluri de stat.
(2) Banca Naţională a României poate interzice unui participant să aibă calitatea de formator de piaţă în cazul în care acesta nu îşi îndeplineşte obligaţiile prevăzute la art. 7.
(3) Măsurile luate de Banca Naţională a României în conformitate cu alin. (1) şi (2) se notifică tuturor participanţilor pieţei secundare.
CAPITOLUL V
Dispoziţii tranzitorii şi finale
Art. 28. - (1) Banca Naţională a României, în calitate de administrator al pieţei secundare mandatat de Ministerul Finanţelor, încurajează înfiinţarea de asociaţii profesionale în scopul ridicării standardelor profesionale şi al aplicării unor coduri de conduită şi etică profesională în desfăşurarea de operaţiuni pe piaţa secundară.
(2) Participanţii pieţei secundare consultă Banca Naţională a României la elaborarea codurilor de conduită prevăzute la alin. (1).
Art. 29. Banca Naţională a României emite norme în aplicarea prezentului regulament care prevăd inclusiv obligaţiile administratorului pieţei secundare şi ale custozilor cu privire la stabilirea mecanismelor de securitate şi control aferente sistemelor informatice, destinate protecţiei dreptului de proprietate al deţinătorilor de titluri de stat, precum şi protejării informaţiilor confidenţiale, precum şi modul de asigurare a securităţii datelor şi informaţiilor stocate, a fişierelor şi a bazelor de date.
Art. 30. - (1) Prezentul regulament se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) La data intrării în vigoare a prezentului regulament se abrogă Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 12/2005 privind piaţa secundară a titlurilor de stat administrată de Banca Naţională a României, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 882 din 30 septembrie 2005, cu modificările ulterioare, orice referire la acesta urmând a fi interpretată ca trimitere la prezentul regulament.